21 oct. 2023 | 14:35

Războiul din Israel, periculos pentru economia României. Cât a ajuns să coste un gram de aur după startul conflictului

News
Războiul din Israel, periculos pentru economia României. Cât a ajuns să coste un gram de aur după startul conflictului
Războiul din Israel, periculos pentru economia României. Cât a ajuns să coste un gram de aur după startul conflictului

Războiul din Israel a provocat o mulțime de pagube la nivel national și pare că are influențe majore chiar international. Primele semne că această lovitură are efecte și pentru alte state o reprezintă prețul extrem de ridicat al petrolului, dar și valoarea surprinzătoare a gramului de aur.

Războiul din Israel afectează România

Războiul din Gaza continuă și face ravagii, iar semnele că lucrurile ar putea reveni la normal sunt aproape inexistente. Conflictul dintre Palestina și Israel este în plină desfășurare și își pune amprenta și asupra altor state, printre care și România.

La fel cum lupta dintre ucraineni și ruși și-a pus amprenta asupra economiei noastre, situația este la fel și în cazul Fâșiei Gaza. Încă de săptămâna trecută, Michael Englund, economist şef la Action Economics LLC din Boulder, statul Colorado avertizat că, odată ce războiul evoluează, prețul petrolului va exploda.

„Dacă se prefigurează o extindere a conflictului, preţul petrolului va continua să crească”, spune Michael Englund, economist şef la Action Economics LLC din Boulder, statul Colorado.

Ceea ce s-a și întâmplat deja. În ceea ce privește prețul petrolului Brent, acesta a înregistrat o serie de creșteri succesive și a atins o valoare aproape de 94 de dolari pe baril. Înainte de data de 7 octombrie, prețul acestui tip de petrol era de 84 de dolari pe baril.

Analiștii economici au exprimat îngrijorare cu privire la impactul acestei creșteri de preț asupra consumatorilor. Se estimează că o creștere de 10 dolari pe baril în prețul petrolului ar putea conduce la o majorare a prețului la pompă cu aproximativ 40-50 de bani pe litru, spre dezamăgirea șoferilor.

La cât a ajuns gramul de aur în România

Schimbări majore au apărut și în ceea ce privește aurul. Gramul acestui metal prețios a explodat în ultimele zile, dar specialiștii au o explicație clară în acest sens.

Te-ar putea interesa și: Se deschide frontiera dintre Egipt și Fâșia Gaza. Acord cu SUA, vestea dată de ambasadă

Aurul a atins recent cel mai înalt nivel de valoare înregistrat vreodată, depășind suma de 299 de lei pe gram, conform cursului stabilit de Banca Națională a României.

Această evoluție spectaculoasă se datorează, în mare parte, interesului crescut al investitorilor pentru aur, în special în perioade de instabilitate geopolitică. Având în vedere situația din prezent, marcată de conflictul din Israel și posibilitatea unei agravări a acestuia, investitorii preferă să fie pregătiți pentru orice.

Aurul a crescut vineri, în ultima zi bancară a săptămânii, la 299,1485  lei pentru un gram. Aurul a atins azi, vineri, 20 octombrie 2023, cea mai ridicată valoare din istorie în faţa leului, la cursul BNR.

Adevărul despre deschiderea frontierei cu Egipt

Ambasada din SUA a anunțat astăzi că se va deschide frontiera din Gaza către Egipt, reprezentând șansa cetățenilor străini de a ieși din zona de război. Mulți au sperat că vor scăpa de haos, dar motivul deschiderii a fost cu totul altul.

Sâmbătă dimineața, un convoi format din 20 de camioane pline de ajutoare a reușit să treacă din Egipt în Fâșia Gaza. Cu toate acestea, în urma acestei acțiuni, punctul de trecere de la Rfah a fost închis, iar organizațiile umanitare la nivel internațional subliniază că este nevoie de eforturi semnificative suplimentare pentru a face față situației critice din regiune.

Te-ar putea interesa și: Răsturnare de situație în cazul spitalului din Gaza lovit de rachetă. Câte persoane au fost ucise, de fapt

Un oficial al Crucii Roșii a confirmat că ajutorul umanitar care a intrat sâmbătă în Fâșia Gaza, sub controlul grupării islamiste palestiniene Hamas, va fi distribuit exclusiv către spitalele din această enclavă. Astfel, nimeni nu a putut părăsi țara în urma acestui eveniment.

Sursa menționată a precizat că asistența umanitară constă într-o gamă de produse, inclusiv conserve, medicamente, pături și saltele. Ajutorul nu ar fi conținut, însă, apă.

În plus, Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (PAM) a anunțat că primul convoi cu ajutor umanitar destinat Fâșiei Gaza conține 60 de tone de alimente, conform informațiilor furnizate de dpa.

Acest ajutor alimentar, care include conserve de ton, făină, paste și fasole, printre altele, va fi distribuit rapid către cei care se află în nevoie, conform declarației făcute de PAM sâmbătă.

Mulți sperau că vor putea trece în Egipt, dar nu se știe dacă vor fi realizate astfel de misiuni. În Fâșia Gaza se află mulți cetățeni străini care și-au pierdut viața, dar și alte mii ce așteaptă să poată merge în țările lor.

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Alina Sorescu și Alex Ciucu au stat ore bune la tribunal! Artista, prima reacție: „Sunt încrezătoare că decizia va fi în beneficiul fetelor”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Așa suntem otrăviți. Fructe pline de pesticide, retrase de la vânzare
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
România a pierdut un monstru sacru. A fost cel mai iubit actor: A avut mare succes la doamne!
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Mai mult decât fantastic e doar Tantastic Studio! Servicii premium de bronzare la solar Pipera
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii sezonul 8. Dani și ispita Mădălina au apărut ținându-se de mână, dar s-au certat în fața camerelor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro