Tu știi care este diferența dintre icrele negre și caviar? Probabil că multă lume știe că icrele negre sunt o adevărată delicatesă, iar prețul este unul pe măsură. Aflați în rândurile următoare care este diferența între cele două.
Icrele negre sau caviarul provin de la peștii din familia Acipenseridae, adică: morun, păstrugă, nisetru, cegă. Acestea sunt foarte valoroase din punct de vedere nutritiv și al proprietăților senzoriale. În mare parte conțin proteine, aproape 50%, între 11 și 32% lipide și 1-5% cenușă.
Caviarul sunt icre negre ce provin de la sturioni, iar prin sărare, icrele negre devin caviar. Caviarul este mai scump cu cât specia de sturion de la care provin icrele este mai rară. De asemenea, cu cât produsul se obține mai dificil, cu atât este mai scump și mai dorit.
Putem lua ca și exemplu păstruga, un pește care face icre o singură dată la șapte ani. Cele mai bune icre de păstrugă sunt recoltate între 8 și 22 de ani, fiind și printre cele mai scumpe. Icrele negre se depozitează la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius.
Pentru început, peștele este spălat pentru a îndepărta mucozitățile. Abdomenul trebuie să fie tăiat fără a leza intestinele. Apoi, se scot ovarele și se efectuează secționarea și frecarea icrelor pe priboi pentru a fi separate, după care are loc sărarea uscată sau umedă, iar în cele din urmă ambalarea în cutii de tablă cositorită vernisată.
Citește și: Care sunt, de fapt, cele mai scumpe alimente din lume. Un condiment și-a făcut loc în primele 10
Unul dintre cei mai importanți pași este sărarea. Sărarea umedă se realizează cu o saramură saturată în care icrele se mențin circa 2-3 minute. După acest proces, icrele sunt puse pe sită pentru a se scurge de saramură.
Pe de cealaltă parte, sărarea uscată se face cu aproximativ 20 g sare/kg icre vara. În schimb, iarna se face cu 50-65 g sare/kg icre. Sarea trebuie turnată uniform peste icre cu ajutorul unei site dese, apoi se amestecă foarte bine. Timpul de sărare este de 5 minute, după care icrele se toarnă pe o sită pentru a se scurge saramură.
Icrele roșii sau caviarul roșu se obține de la somon. După ce sunt scoase ovarele de pește, acestea se spală cu apă pentru îndepărtarea vaselor de sânge și a mucilagiilor, apoi se freacă pe o sită pentru separare.
După ce sunt separate, icrele se sărează într-o soluție de sare saturată, fiartă și răcită în prealabil, cu amestecare timp de circa 20 de minute. După procesul de sărare, icrele roșii sunt scurse pe sită timp de 24 de ore, apoi ambalate.
Caviarul este un aliment foarte sănătos, fiind bogat în acizi grași Omega 3, cunoscuți pentru protecția pe care o oferă pielii și părului. De asemenea, caviarul este foarte bogat în proteine, conținând 26% proteine, extrem de importante pentru metabolismul celulelor pielii.
Citește și: Cât rezistă icrele în frigider, de fapt. Secretul gospodinelor pentru a fi mai mult timp proaspete
Acest conține minerale esențiale, precum sodiu, potasiu, magneziu, calciu sau fosfor. Toate aceste minerale ajută la fortificarea febrelor părului. Conține, totodată, vitamina A, E, B12 și D, care ajută la protejarea împotriva stresului. Caviarul a fost apreciat mereu pentru proprietățile sale nutritive, având un conținut bogat în proteine, aminoacizi și grăsimi benefice.