Cu ce să stropești fasolea de rugină sau de afide. Există trucuri care rezolvă o mare problemă când vine vorba de dăunătorii plantei. Fasolea este o plantă erbacee anuală, cultivată ca și legumă. Ea poate fi stufoasă, ca vița de vie, sau cățărătoare, în funcție de soiul cultivat. Iată ce trebuie să știi!
Fasolea, ca orice altă legumă, poate fi atacată de dăunători. O problemă poate fi și rugina fasolei sau Uromyces appendiculatus, după denumirea științifică. Ea se dezvoltă pe frunzele și păstăile fasolei sub formă de spori de culoarea ruginei, care pătrund în epidermă. Ciupercile de rugină au cicluri de viață foarte complexe, care implică două gazde și până la cinci stadii de spori diferite.
Astfel, frunzele grav infectate devin clorotice și uscate. Ca și metodă de combatere a ruginii la fasole amintim rotirea culturii, evitarea aplicării excesive de azot și asigurarea fertilizării adecvate cu potasiu.
Și afidele pot fi combătute prin aceste trucuri. Afidele sunt acele insecte mici care se hrănesc cu lichidele bogate de nutrienți din plante. Dacă sunt multe, afidele pot să slăbească semnificativ plantele, dăunând atât florilor, cât și fructelor. Deoarece afidele se înmulțesc rapid, este important controlul înainte de a începe reproducerea. Vestea bună este că acest control este relativ ușor prin procese explicate mai sus.
O altă boală care se poate manifesta la fasole este sub forma de leziuni de dimensiuni mici și culoare maro închis până la negru pe cotiledoane este antracnoza. Boala se poate transmite prin semințe infectate. Ciuperca poate să supraviețuiască în resturile de cultură din sol și poate să reinfecteze cultura în sezonul următor.
Ca să previi împotriva antracnozei fasolei se recomandă cultivarea de soiuri rezistente și folosirea de semințe care au certificat, precum și evitarea irigării prin aspersie.
Fasolea este considerată una dintre cele mai vechi plante cultivate ale planetei și una dintre cele mai consumate leguminoase. Ea poate crește în înălțime până la 2 metri, cu multe păstăi pe tulpină. Atât culoarea, cât și dimensiunea fasolei depinde de tipul ei.
Astfel, avem fasolea neagră, fasolea black-eyed peas, fasolea Northern, fasolea clasică, fasolea albă, fasolea Pinto, fasolea Cannellini, fasolea Adzuki, fasolea Cranberry, fasolea verde (păstăi).
Înainte de a o prepara, fasolea trebuie pusă mai întâi în apă, la hidratat. Dacă fasolea nu este hidratată în prealabil, timpul de gătire va fi mai mare, iar rețeta nu va mai avea aceeași consistență.