Vă mai aduceți aminte de prăjitura televizor, rețeta clasică din anii 60? În rândurile următoare vă vom prezenta rețeta folosită de părinții noștri, cea care era folosită pe timpuri și care este secretul ca prăjitura sa iasă delicioasă.
Prăjitura televizor a fost și încă este una dintre cele mai delicioase și populare prăjituri. Nu lipsește nici astăzi de pe mesele românilor, mai ales în prag de sărbătoare. Dacă ar fi să căutați prin caietul cu rețete al mamei sau bunicii, cu siguranță o veți găsi.
Prăjitura televizor mai este denumită și prăjitura Budapesta. De asemenea, există și multe variante ale acestei prăjituri, precum: foi de cacao cu unt sau fără, foi fragede sau cu aluat pufos, cu gem între foi sau fără și multe altele.
La început, rețeta clasică din anii 60 poate părea sofisticată, însă este foarte ușoară de făcut. Este preparatul care ne-a îndulcit de multe ori copilăria și cu siguranță doriți să-l încercați din nou.
Pentru început, veți avea nevoie de câteva ingrediente, care nu sunt puțin la număr, însă vom lua totul pas cu pas, astfel încât prăjitura televizor să iasă delicioasă. Iată de ce veți avea nevoie:
Pentru foile de cacao:
Citește și: Reţetă prăjitură cu bulion. Secretul desertului de post din copilărie
Pentru blatul pufos:
Pentru cremă:
Pentru glazură:
Pentru început, adăugăm zahărul într-o cratiță cu fundul gros, apoi adăugăm amidonul și amestecăm bine. Adăugăm laptele și amestecăm încontinuu până obținem o cremă. Aceasta o lăsăm să se răcească, iar între timp ne ocupă de foile de cacao.
Punem zahărul într-un bol și adăugăm bicarbonatul de amoniu, ouăle, cacao și laptele. După, adăugăm uleiul, esența de rom și amestecăm bine cu un mixer. Adăugăm făina în tranșe și amestecăm foarte bine de fiecare dată.
După ce am incorporat toată faina, scoatem aluatul pe blatul de lucru și îl frământăm timp de aproximativ 5 minute. Împărțim aluatul în 2 părți egale și întindem fiecare bucată de aluat.
Punem foaia pe spatele unei tăvi cu dimensiunea de 25 cm x 35 cm și înțepăm foaia cu o furculiță. Cuptorul în preîncălzim la 180 de grade și lasă totul la copt timp de circa 15-20 de minute.
Începem prin a pune într-un bol gălbenușurile, după care adăugăm zahărul și amestecăm până acesta se topește. Apoi, batem albușurile până devin o spumă tare. Peste făină adăugăm praful de copt și amestecăm bine.
Peste gălbenușurile de mai devreme adăugăm albușurile bătute spumă, făină și amestecăm ușor. Adăugăm uleiul și amestecăm ușor, după care punem esența de vanilie și amestecăm din nou.
Turnăm aluatul într-o tavă cu dimensiunea de 25 cm x 35 cm, nivelăm aluatul și se pune în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 20 de minute. Mai apoi, scoatem vasul cu cremă de la rece și adăugăm untul, după care mixăm. Adăugăm esența de lămâie cu sucul de lămâie și amestecăm din nou.
Adăugăm zahărul, cacao și apă într-o cratiță cu fund gros, după care amestecăm. Cratița se ține la foc mic în timp ce amestecăm bine. În momentul în care începe să fiarbă, adăugăm și untul.
Citește și: Cum să prepari cele mai bune găluște cu prune. Rețeta pe care o folosesc bunicile noastre de 50 de ani
Într-o tavă, punem o foaie de cacao peste care adăugăm jumătate din cantitatea de cremă. Adăugăm blatul pufos și adăugăm restul de cremă. Adăugăm a doua foaie de cacao. Mai apoi, turnăm glazura fierbinte peste blatul de cacao. Prăjitura se lasă la rece și în câteva ore este gata. Poftă bună!