Cei mai mulți dintre români încearcă să mânânce sănătos însă nu au suficiente informații cum să facă asta. Astzi vă spunem de ce nu e bine să mănânci vara chiftele sau șnițele. Cei mai mulți dintre cei care fac asta nu știu la ce risc se supun.
Conform specialiștilor din domeniul sănătății, în anotimpul cald trebuie să renunţăm la grăsimi animale, tocături, mezeluri, afumături, conserve, unt sau smântână, şniţele, chiftele, produse tip fast-food.
În schimb trebuie să apelăm mai mult la legume, fructe, carne slabă, peşte şi să bem multă apă, mai recomandă specialiștii în nutriţie şi boli metabolice.
“Acum este momentul ideal pentru detoxifierea organismului. Trebuie să renunţăm la vechile obiceiuri de alimentaţie, încărcate caloric, consistente şi să alegem în schimb o dietă asortată anotimpului.
Bogată în fructe şi legume, în combinaţie cu oleaginoase, leguminoase, lactate mai degresate şi carne albă slabă, preferabil peşte sau fructe de mare”, a spus Luminiţa Florea, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Mai exact, în anotimpul cald, trebuie să profităm la maximum de: proteinele animale uşor digerabile – carne albă (pui/ curcan, peşte slab sau gras oceanic), ou, lapte şi derivate de lapte (brânzeturi până spre maxim 18-20 la sută grăsime, de vacă sau capră).
Trebuie să ne axăm și pe legumele şi fructele proaspete, de sezon, pentru că acestea aduc un aport maxim de nutrienţi specifici. În plus, trebuie să consumăm cereale şi seminţe, de in, susan, cânepă, floarea soarelui, dovleac, goji, oleaginoase, aici intrând nuci, alune, fistic, caju, migdale, precum și pseudocereale, adică mei, quinoa, hrişcă, cuş-cuş. Când vine vorba de leguminoase nu trebuie să ne abținem de la năut, linte, mazăre, fasole boabe.
În plus, vara trebuie să ne hidratăm corect, asta însemnând minum doi litri de apă pe zi.
„Vara, organismul are nevoie obligatoriu de o cantitate de doi litri de lichide pe zi, preferabil din apă (plată sau minerală, carbogazoasă) şi ceaiuri neîndulcite sau slab îndulcite”, a mai spus nutriţionistul.
De asemenea, conform medicului, în afară de ceea ce mâncăm, este foarte important să ştim cum să mâncăm şi să ţinem cont de combinaţiile alimentare corecte.
Astfel, fructele se pot combina cu cerealele şi oleaginoasele, eventual lactate uşoare tip iaurt, sana, kefir. Carnea, peştele, brânzeturile şi ouăle se pot asocia energetic şi nutritiv optim cu legumele cât mai puţin procesate termic şi mai dietetice.
Nu în ultimul rând, proteinele vegetale din leguminoase (năut, linte, mazăre, fasole), precum şi cerealele integrale tip paste sau orez se combină corect tot cu legumele.