09 aug. 2023 | 20:44

O nouă taxă pentru români din toamnă. Pentru ce vor plăti în plus

Știri generale
O nouă taxă pentru români din toamnă. Pentru ce vor plăti în plus
O nouă taxă pentru români din toamnă

Se pregătește o nouă taxă pentru români, din toamna acestui an. Oamenii vor plăti mai mult pentru unele produse, însă își vor putea recupera banii. Precizări importante pentru clienții magazinelor din toate colțurile țării.

Se pregătește o nouă taxă pentru români

Peste doar câteva luni, românii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru unele produse ce sunt aproape nelipsite din lista zilnică de cumpărături.

Potrivit legii, din data de 30 noiembrie, în România va trebui să se pună în aplicare sistemul de garanție-returnare (SGR) – ce îi obligă pe oameni să achite o garanție în valoare de 0,50 de bani pentru fiecare bătură îmbuteliată.

Valoarea garanției va putea fi recuperată de clienți când aduc recipientul golit într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți.

„În România, sistemul de garanţie-returnare (SGR) trebuie să devină funcţional, conform prevederilor legale, începând cu data de 30 noiembrie 2023, data de când consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 lei la cumpărarea unei băuturi îmbuteliate urmând ca, după golirea ambalajului, să îl ducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi pentru a primi valoarea garanţiei plătite iniţial”, conform unei analize realizate de reprezentanţii EY România.

Te-ar putea interesa și: Țări din Europa în care se plătește rovinieta. Cât costă și unde trebuie să plătești această taxă obligatorie

O nouă taxă pentru români din toamnă. Pentru ce vor plăti în plus

Foto: Profimedia

Ce trebuie să știe românii

Sistemul de garanție-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile a fost creat pentru a promova și încuraja reciclarea ambalajelor atât de populație, cât și de companii. Se pun bazele, astfel, unui comportament responsabil vizavi de mediul înconjurător, urmărind-se reducerea impactului negativ asupra mediului.

SGR vizează ambalajele primare, utilizate pentru protejarea produselor individuale și este aplicabil pentru ambalajul primar nereutilizabil din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l. Este vorba despre recipientele folosite pentru bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase. Acestea vor fi etichetate cu un marcaj specific.

„Prin implementarea SGR pentru ambalaje primare nereutilizabile se reduce impactul deşeurilor asupra mediului şi se promovează economia circulară, în care materialele reciclate sunt reintroduse în procesul de producţie.

Este vorba, în final, despre gestionarea responsabilă a deşeurilor şi protecţia mediului înconjurător, scop în care autorităţile, industria şi consumatorii trebuie să colaboreze pentru a asigura eficacitatea acestui sistem”, precizează autorii analizei.

Te-ar putea interesa și: Lovitură pentru salariaţii din România. Taxa pe care angajaţii ar putea fi nevoiţi să o plătească în curând

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Testul auto la care au picat și șoferii experimentați: care este ordinea de trecere în intersecție?
Click.ro
Spionul care s-a întâlnit cu cel mai enigmatic lider al Coreei de Nord. A îndrăznit să îl refuze pe tatăl lui Kim Jong-un
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Plăcinte și tarte de toamnă. Sfaturile gospodinelor pentru aluat pufos și umplutură perfectă
EVZ.ro
Cine este Loredana Salanță, câștigătoarea Miss Universe România 2024. Este mămică și a mai reprezentat țara noastră și la alte concursuri de frumusețe
Spynews
Avertisment pentru șoferii cu ITP la mașină. Poliția îți suspendă pe loc talonul auto
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
DONALD TRUMP dă o mare LOVITURA! S-a aflat cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE SUA
Mediaflux
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum arată femeia superbă care l-a cucerit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro