03 aug. 2023 | 18:29

Şoselele pe care românii nu vor avea voie să circule vineri, 4 august. Canicula face prăpăd în România

Vremea Meteo
Şoselele pe care românii nu vor avea voie să circule vineri, 4 august. Canicula face prăpăd în România
Şoselele pe care românii nu vor avea voie să circule vineri, 4 august

Codul Portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat emis de ANM pentru ziua de vineri, 4 august, are repercusiuni și asupra șoselelor din România. Prin urmare, CNAIR a anunțat că, din cauza temperaturilor ridicate care se vor înregistra în cursul zilei, vor fi impuse restricții de circulație în 12 județe din țară.

Restricții de circulație vineri, 4 august, în 12 județe

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat că vineri, 4 august, vor exista restricții de circulație pe șoselele din România. Sunt vizate de această avertizare drumuri din 12 județe, acolo unde canicula va face prăpăd la început de weekend. Reamintim faptul că Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat.

Așadar, între orele 10:00 și 20:00, se vor institui restricții de circulație pentru mașinile cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe sectoarele de drum național, drumuri expres și autostrăzi de pe raza județelor: Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Mehedinți, Dolj, Olt, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Ialomița, Călărași și Bihor.

Ce excepții există

CNAIR spune că s-a luat o astfel de măsură pentru a proteja și conserva sectoarele de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru a preveni deformațiilor majore ireversibile (care implică și pierderea stabilității straturilor rutiere) care pot apărea pe șosele.

Excepție vor face:

  • transporturile de persoane, de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală
  • vehiculele care participă la intervenții în caz de forță majoră: transporturi funerare, poștale, de echipamente de prim ajutor, pentru distribuirea de carburanți, transporturi de mărfuri sub temperatură controlată, cele pentru tractări vehicule avariate, transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate, transporturile cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării, transporturile de apă îmbuteliată, transporturile produselor provenite din exploatări agricole și transporturile militare implicate în exerciții multinaționale.

Totodată, pe timpul restricțiilor impuse vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât și utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.

Cod Galben și Portocaliu de caniculă

Pentru ziua de vineri, 4 august, ANM a emis două avertizări de vreme caniculară, după cum urmează:

”Vineri (04 august), valul de căldură se va extinde în toată țara și va fi caniculă în toate zonele de câmpie și de podiș. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 20 de grade.

Canicula se va intensifica în Crișana și Banat unde se vor înregistra temperaturi maxime de 37…39 de grade, precum și în jumătatea de sud a Olteniei și a Munteniei unde vor fi temperaturi maxime de 39…41 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa între 19 și 25 de grade.”, informează ANM, conform meteoromania.ro.

Cod Galben și Portocaliu de caniculă / foto: meteoromania.ro

Cod Galben și Portocaliu de caniculă / foto: meteoromania.ro