28 iul. 2023 | 09:05

Românii care vor avea salariul mai mic în anul 2024. Vești proaste venite de la Ministerul Muncii

Politică
Românii care vor avea salariul mai mic în anul 2024. Vești proaste venite de la Ministerul Muncii

Ministrul Muncii, Simona Oprescu, a purtat discuții în cursul săptămânii curente cu reprezentanții Băncii Mondiale privind legea salarizării în România. Urmează modificări ce unora dintre angajați nu le vor aduce bucurii, dimpotrivă. Care sunt cele patru principii pe baza cărora se va contrui legislația.

Ministrul Muncii, discuții privind legea salarizării

Ministrul Muncii, Simona Oprescu, s-a întâlnit în cursul săptămânii curente, mai exact marți, 25 iulie, cu o delegație a Băncii Mondiale, condusă de Anna Akhalkatsi – Country Manager România, pentru a discuta câteva teme importante, una dintre ele fiind salarizarea în sistemul bugetar.

În urma discuțiilor cu reprezentanții Băncii Mondiale, ministrul Simona Oprescu a anunțat că noua lege a salarizării în România va fi construită pe baza a patru principii. Decizia a fost luată ca urmare a preocupării față de ideea de a asigura echitate în domeniul public din acest punct de vedere.

Pe legea salarizării există trei variante de lucru, potrivit declarațiilor ministrului Muncii, iar Banca Mondială face estimări privind impactul bugetar pe care modificările le vor avea. La final, toate variantele vor fi prezentate coaliției de guvernare și Comisiei Europene pentru a se lua o decizie finală.

Noua lege a salarizării ar urma să elimine diferențele incorecte dintre angajații care dețin aceeași funcție. Mai mult decât atât, elementul de noutate ar fi că se va stabili o grilă comună de salarizare pentru angajații din primării și consilii județene, astfel încât unora le-ar putea scădea veniturile.

Salarii mai mici pentru acești angajați din 2024

Pentru angajații care se bucură de câștiguri foarte mari, veștile nu sunt deloc pozitive. În unele instituții de stat există salarii diferențiate. Unii primari ajung să câștige venituri financiare lunare mai consistente decât ale șefului statului. Un exemplu ar fi cei care lucrează cu fonduri europene.

Noua lege a salarizării are, astfel, în vedere modificarea veniturilor în așa fel încât inegalitățile să fie eliminate. Un prim principiu pe baza căruia se va construi legea salarizării prevede eliminarea diferențelor incorecte dintre angajații care dețin aceeași funcție, posibil din anul 2024.

Al doilea principiu se referă la constituirea unei grile comune de salarizare atât pentru angajații din primării, cât și pentru cei din consiliile județele. Și sporurile vor fi modificate și plafonate la 20% pentru fiecare salariat, acesta fiind al treilea principiu asupra căruia autoritățile au căzut de acord.

Cel de-al patrulea principiu se referă la faptul că salariile bugetarilor vor avea două componente: una fixă și una variabilă, aceasta din urmă fiind calculată în funcție de anumite criterii de performanță. Criteriile de performanță vor fi stabilite de către fiecare manager sau director de instituție.

Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Don Pepe și familia, ședință foto de lux. Poze de album în Veneția
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Klaus Iohannis este vinovat! Înseamnă ultima TRAGEDIE
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
CHIRICHEȘ, ÎN IPOSTAZE INDECENT de GUSTOASE. Foame mare pe tușă
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro