Șoferii români care s-au deplasat la benzinăriile OMV în weekendul curent au fost puși în fața unei informări ce a stârnit controverse în spațiul public. Ce prevede anunțul făcut de reprezentanții companiei petroliere. Detaliul pe care trebuie să-l știe toți participanții la trafic.
Șoferii care s-au deplasat la benzinăriile OMV din marile orașe, în weekendul curent, au vorbit despre o informare făcută de către reprezentanții companiei petroliere, în care aceștia au anunțat demararea unor acțiuni ce au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
„Informare
OMV Petrom Marketing SRL a demarat operațiunile de conformare la prevederile OUG nr. 33/2023, pentru respectarea obiectivului statului român de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.”, este anunțul făcut de reprezentanții stațiilor OMV Petrom din țară.
Mulți șoferi nu au înțeles la ce anume se referă mesajul, concret. În cuvinte simple, în urma adoptării unei ordonanțe de urgență, companiile petroliere trebuie să se asigure că benzina sau motorina prezintă o cotă mai mare de biocarburant, pentru ca emisiile de gaze cu efect de seră să fie reduse.
Companiile petroliere sunt obligate, astfel, să monitorizeze conținutul de biocarburant din combustibili, indiferent de natura lor, și să raporteze ce procentaj din benzina sau motorina comercializată prezintă rația corectă, potrivit noilor reguli adoptate de Guvern.
Pentru ca emisiile de gaze cu efect de seră să fie reduse, companiile petroliere trebuie să comercializeze doar benzină cu un conținut de biocarburanți de minimum 8% în volum. În cazul motorinei, procentajul de biocarburant trebuie să fie de 6,5%.
Regulile au început să fie deja aplicate de la începutul lunii iunie 2023. Ordonanța de Urgență nr. 33 din data de 12 mai obligă companiile petroliere să afișeze un mesaj în care să îi informeze pe clienți în legătură cu modificările privind compoziția combustibililor.
„Se permit comercializarea de către operatorii economici pe perioada verii, așa cum este definită în anexa nr. 2, a benzinei cu conținut de etanol cu o presiune a vaporilor de maximum 60 kPa, precum și depășirea autorizată a presiunii vaporilor menționată în anexa nr. 8, cu condiția ca etanolul folosit să fie un biocarburant. (…)
Prin excepție de la prevederile alin. (1), prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității competente, se poate stabili comercializarea unor cantități de benzină cu un conținut de etanol de maximum 5% v/v și cu un conținut de oxigen de maximum 2,7% m/m, care să nu afecteze semnificativ atingerea țintei și care să asigure protejarea motoarelor cu aprindere prin scânteie prezente pe anumite categorii de vehicule, utilaje, echipamente și/sau nave care prezintă limitări tehnice de utilizare a unor combustibili cu valori superioare de etanol și oxigen”, se mai arată în Ordonanța de Urgență nr. 33 din data de 12 mai.