12 iul. 2023 | 11:01

Alertă meteo ANM până joi în România. Va fi cumplit, zonele afectate de furtuni și vijelii

Vremea Meteo
Alertă meteo ANM până joi în România. Va fi cumplit, zonele afectate de furtuni și vijelii
Meteorologii au anunțat furtuni și vijelii în România, până joi, 13 iulie. ANM a emis COD GALBEN de instabilitate atmosferică.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de COD GALBEN de instabilitate atmosferică pentru mai multe teritorii din țară. Alerta intră în vigoare miercuri, 12 iulie, la ora 15:00, și va expira joi, 13 iulie, la ora 06:00. Cu ce fenomene ne vom confrunta în următoarele ore.

COD GALBEN de instabilitate atmosferică

Meteorologii ANM au actualizat prognoza meteo pentru următoarele ore. Din cauza diferențelor mari de valori termice, vor avea loc fenomene meteorologice specifice instabilității atmosferice.

ANM a emis în urmă cu puțin timp un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru mai multe regiuni din nord-vestul și centrul României. Fenomenele vizează și zonele de munte din țară. Alerta meteo intră în vigoare miercuri, 12 iulie, la ora 15:00, și expiră joi, 13 iulie, la ora 06:00.

În intervalul menționat, local în nord-vestul și centrul țării, precum și la munte se vor manifesta ploi însoțite de intesificări de vânt. Rafalele vor sufla, în general, cu o viteză de 55-70 de kilometri pe oră și, izolat, de peste 80 de kilometri pe oră.

Furtuni și vijelii în România, până joi

Vântul va lua și forma vijeliilor, iar averse vor avea caracter torențial. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor atinge 25 de litri pe metrul pătrat. Izolat, vor depăși pragul de 40 de litri pe metrul pătrat.

Este foarte posibil ca ploile să fie însoțite și de descărcări electrice și grindină, potrivit ANM. Fenomene meteorologice asemănătoare vor fi semnalate până joi, 13 iulie, și în alte teritorii din România, însă pe arii mai restrânse.

Joi, 13 iulie, va fi probabil cea mai caldă zi din perioada curentă, potrivit directorului ANM, Elena Mateescu. Indicele temperatură-umezeală va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități în unele regiuni, potrivit prognozei meteo actualizate.

Temperaturile ce vor fi resimțite joi în România vor depăși, în unele teritorii, 40-42 de grade Celsius, potrivit precizărilor făcute de directorul ANM.

Cum va fi vremea la finalul săptămânii

La finalul săptămânii 10-16 iulie, în regiunile din vestul, centrul, nordul țării, precum și în cele montane vor continua să se manifeste fenomene specifice instabilității atmosferice. Vineri și sâmbătă, pe 14, respectiv 15 iulie, vor avea loc averse torențiale, posibil însoțite de descărcări electrice și grindină.

Citește și: Ce este canicula sahariană, anunţ de la ANM. Fenomenul meteo dă România peste cap

Rafalele de vânt se vor intensifica, iar cantitățile de apă ar putea să fie însemnate, potrivit prognozei meteo actualizate în unele teritorii. Temperaturile vor crește treptat, astfel încât duminică, 16 iulie, indicele temperatură-umezeală ar putea să depășească pragul critic de 80 de unități.

Parteneri
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Oana Ioniță riscă să își piardă fiul definitiv. A ajuns la capătul puterilor
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Cardurile au fost blocate. Românii nu mai au acces la banii de pe carduri: Tichetele au expirat!
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
CHIRICHEȘ, ÎN IPOSTAZE INDECENT de GUSTOASE. Foame mare pe tușă
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro