04 iul. 2023 | 21:51

Românii care primesc 10.000 de lei de la stat. Au mare nevoie de bani, ce pot face cu ajutorul

News
Românii care primesc 10.000 de lei de la stat. Au mare nevoie de bani, ce pot face cu ajutorul
Românii care primesc 10.000 de lei de la stat

Vești bune pentru o anumită categorie de români! Începând din acest an, persoanele beneficiare vor primi mai multe tipuri de ajutoare financiare. Printre acestea se numără și beneficiul pentru tranziție, în valoare de 10.000 de lei. Cine sunt beneficiarii și ce pot face cu acest ajutor.

Se dau 10.000 de lei de la stat

În prima lună a acestui an, prin Legea 7/2023 a fost introdusă posibilitatea ca persoanele cu dizabilități să beneficieze de mai multe ajutoare, printre care se numără și beneficiul de tranziție. Acesta nu poate fi încă solicitat, pentru nu a fost făcută oficial și o metodologie de acordare.

Modalitate de acordare și de plată a beneficiului de tranziție pentru persoanele adulte cu dizabilități aparte într-un proiect de hotărâre care se află în dezbatere publică de puțin timp.

“Beneficiul de tranziție se acordă o singură dată și ori de câte ori este nevoie persoanelor adulte cu dizabilități, posesoare ale unui certificat de încadrare în grad de handicap în termen de valabilitate, pe baza evaluării nevoilor individuale de viață în comunitate pentru pregătirea transferului dintr-un centru rezidențial în comunitate sau pentru prevenirea reinstituționalizării”, se arată în metodologie.

Care sunt persoanele beneficiare

Beneficiul de tranziție se va putea solicita de persoanele adulte cu dizabilități care îndeplinesc mai multe criterii cumulativ:

  • au certificat sau decizie de încadrare în grad de handicap grav, accentuat, mediu sau ușor (în termen de valabilitate);
  • sunt în una din următoarele situații: au calitatea de persoană aflată în proces de dezinstituționalizare și iau parte la activități pentru pregătirea transferului în comunitate sau au calitate de persoană aflată în risc de instituționalizare;
  • au întocmit un raport de evaluare a nevoilor individuale de viață, care cuprinde recomandarea de locuire independentă;
  • nu realizează venituri sau au venituri nete (singure sau împreună cu familia) mai mici decât salariul de bază minim brut pe țară (3.000 de lei).

Citește și: Cine sunt românii care vor primi mai mulţi bani de la 1 august 2023. Veniturile acestor angajaţi cresc semnificativ

Acest ajutor va fi în valoare 10.000 de lei, iar valorile maxime de referință ale cheltuielilor care pot fi acoperite sunt următoarele costuri:

  • 1.000 de lei – costuri de reparații;
  • 2.500 de lei – lucrări de adaptare a locuinței;
  • 1.000 de lei – achiziție a consumabilelor de uz casnic (veselă, obiecte electrocasnice etc.);
  • 1.000 de lei – mutarea bunurilor personale și transport;
  • 2.000 de lei – contractare de servicii necesare (igienizare, instalare de utilități etc.);
  • 2.000 de lei – plata serviciilor sociale de care beneficiază în comunitate;
  • 500 de lei – alte cheltuieli necesare traiului independent sau în situații de urgență/ criză.

Citește și: Când intră a patra tranșă de bani pe cardurile sociale în 2023. Luna în care se fac plățile

Parteneri
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Denise Rifai, scandal cu Andreea Esca. Și-au aruncat cuvinte dure
EVZ.ro
Yamato Zaharia i-a făcut cadou lui Ovidiu Neveu un... cosciug! Regina Întunericului i-a fost complice: ”Îi arăt unde o să doarmă”
Spynews
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România de la 1 ianuarie 2025
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VLADIMIR PUTIN, invitație pentru ROMÂNIA! Nimeni nu se aștepta la anunțul de la KREMLIN
Mediaflux
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro