Știai că nu toți tuberculii pot să fie gătiți în toate formele? Chiar dacă produsul este foarte versatil, specialiștii nu recomandă consumul lor astfel. Află în rândurile de mai jos când nu ai voie să faci cartofi prăjiți în tigaie. Mulți ignoră acest detaliu.
Cartofii sunt, probabil, unul dintre cele mai versatile alimente din bucătărie. Îi poți prepara în multe feluri, de fiecare dată având un gust delicios. De obicei, când gospodinele nu au foarte mult timp la dispoziție, îi prăjesc. Știai, însă, că nu toți cartofii pot să fie gătiți astfel? Iată despre ce este vorba!
Puține gospodine verifică tuberculii cumpărați de la magazin, supermarket sau din piață în privința unui detaliu important. Dacă vrei să gătești cartofi, trebuie neapărat să ții cont de el. Consumul unui cartof aflat în stare proastă îți poate afecta starea de sănătate. În principiu, tuberculii prezintă probleme în momentul în care nu sunt depozitați corespunzător.
De multe ori, cartofii prezintă germeni, însă nu toate gospodinele remarcă acest lucru. Unii specialiști în sănătate recomandă aruncarea cartofilor de acest fel, alții susțin că tuberculii sunt în continuare comestibili. Indiferent ce alegi să faci, ideal este să nu prăjești cartofii în tigaie, dacă au germeni.
Germenii de pe cartofi pot fi identificați, de obicei, sub forma unor mici umflături pe suprafața tuberculului. Acestea pot să aibă o culoare mai deschisă decât restul legumei. Dacă la început umflătura este mică, în timp crește, se lungește și se subțiază, extinzându-se în afara tuberculului.
Germenii de pe cartofi au, în general, o nuanță ușor verde, ceea ce indică faptul că tuberculul a fost expus prea mult timp la lumină. Dacă tuberculii pe care vrei să îi folosești la prepararea de diverse mâncăruri prezintă pete ușor verzi, poți fi convinsă că deja au început să se formeze germeni.
În practică, aceștia reprezintă un fel de pesticid natural, fiind produși pentru ca tuberculul să se apere de bacterii și ciuperci. Însă dacă prăjești cartofii atât timp cât prezintă germeni, riști să ți se facă rău, să ai febră și dureri de cap sau chiar probleme de natură gastrointestinală.
Dacă vrei ca tuberculii pe care îi cumperi de la magazin să nu prezinte germeni, ai grijă să îi depozitezi în condiții corespunzătoare. Nu trebuie să fie expuși la lumină și oxigen. Cel mai bine este să îi păstrezi într-un spațiu în care temperatura să nu depășească 8 grade.