Dependența este unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sănătatea oamenilor, mai ales când ea se reflectă în consumul unor substanțe sau alimente ce pot deveni periculoase pentru organism. Echilibrul este starea în care mintea și organismul pot să funcționeze la cel mai înalt nivel, însă există puține situații în care îl întâlnim. Pe lângă clasicele dependențe de alcool și țigări, un cunoscut medic cardiolog ne aduce la cunoștință o altă dependență extrem de întâlnită, pe care nu o conștientizăm.
Când răspunsul la întrebările „bei sau fumezi?” este „nu” am considera despre noi că nu suntem persoane cu dependențe, însă adevărul poate fi total greșit. Uneori, mai în glumă, mai în serios, ne spunem în șoaptă că suntem dependenți de mâncare, dar nu luăm în serios.
Da, este adevărat că dependența de mâncare nu este aproape deloc dezbătută în spațiul public, ceea ce poate încuraja ronțăiala continuă. Medicul Gheorghe Cerin explică ce înseamnă, de fapt, mâncatul des, consumul de pâine și de alte alimente.
Gheorghe Cerin este medic primar în cardiologie, doctor în științe medicale, membru al Societății Europene de Cardiologie și autorul al câtorva sute de lucrări în cardiologie, ecocardiografie și chirurgie cardiacă. Mai mult, acest a fost decorat cu titlul „Cavaler al Ordinului Sanitar”, premiu acordat de președintele Klaus Iohannis.
Renumitul cardiolog a explicat în emisiunea „De-a viața ascunselea” despre care este cea mai mare dependență a omului. Mai exact, este vorba despre dependența de hrană, pe care specialistul o explică astfel:
„Adică bacteriile de pâine nu au mâncat, nu au eliberat proteina de sațietate care merge direct la creier și atunci eu sunt dependent. Cea mai frecventă dependență la specia umană nu-i de alcool, nu e de cafea, nu-i de cocaină și nu e de țigări, este de hrană. Eu la masă mănânc salată și la final spun <dă-mi și mie o felie de pâine că nu m-am săturat>”, spune medicul cardiolog Gheorghe Cerin.
Medicul Gheorghe Cerin susține că, de vină pentru dorința noastră continuă de a mânca este de vină cantitatea uriașă de bacterii pe care tubul nostru digestiv o găzduiește.
„Mai exact, niște <chiriași> care trăiesc acolo, care sunt însă cu mult mai bine adaptați la supraviețuire decât suntem noi, specia umană, doar și pentru faptul că sunt pe planeta de câteva miliarde de ani, față de noi, care avem doar câteva milioane de ani trăiți pe Terra…”, a explicat medicul.
Persoanele care sunt dependente inclusiv de pâine, trebuie să știe neapărat ce anume le creeză această stare de sevraj, din cauza căreia nu pot sari nicio masă fără pâine.
„Datorita produșilor metabolici creați de hrana repetitivă, în ziua în care eu voi încerca de exemplu să nu mai mănânc pâine, acea floră bacteriană specifică, pentru simplu fapt că nu va mai avea ce mânca, nu va mai produce metabolitii specifici pâinii și cu care eu m-am obișnuit de ani.
Iar dacă eu nu voi introduce la masă măcar o felie de pâine, nu voi avea senzația că m-am săturat și voi simți că îmi lipsește ceva. Este modalitatea prin care eu primesc endorfine și ajung astfel la senzația de satisfacție alimentară și de sațietate, pentru că mi-am primit doza obisnuită din acel <drog> alimentar”, a spus Gheorghe Cerin.