România ese una dintre țările care a sprijinit puternic Ucraina, după războiul izbuncit în urmă cu mai bine un an. Acest ajutor, însă, nu a fost deloc ieftin, astfel că, la un calcul mai amănunțit, sumele cheltuite zilnic pentru refugiații ucraineni cazați în România par a fi dintr-un film SF. Conștienți de cheltuielile aferente acestui ajutor, față de care Ucraina a fost mereu recunoscătoare, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne doresc să facă niște schimbări, cu scopul reducerii sumei astronomice.
Refugiații ucraineni sunt cazați de către cetățenii românii prin programul „50/20”, asigurat de Guvernul României. Așa se face că, fiecare gazdă primește câte 50 de lei pe zi pentru fiecare persoană cazată și câte 20 de lei pe zi de persoană, dacă este inclusă și masa.
Potrivit proiectului privind refugiații ucraineni, aceștia vor primi din nou din partea Inspectoratelor Județene de Urgență 2000 de lei pe lună, sumă care să le poată acoperi cazarea.
Inițial, suma este acordată timp de patru luni, iar dacă cetățenii ucraineni decid să rămână în țară din varii motive, ei pot primi această sumă lunar, până la finalul acestui an.
În plus, dacă cetățenii ucraineni doresc să rămână mai mult de patru luni la noi în țară, însă nu-și găsesc de lucru până atunci, ei beneficiază pe lângă suma de 2000 de lei pe lună și de acces la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Potrivit inițiatorilor acestei reglementări, România a cheltuit din fonduri publice 325.000 de euro zilnic pentru susținerea și întreținerea refugiaților ucraineni.
„Conform Raportului privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022 (Raportul), elaborat la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, peste 106 milioane de euro au fost plătiți din fonduri publice pentru cazarea și hrana beneficiarilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.15/2022, prin programul 50/20, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro”, se arată în document.
Oficialii MAI au ajuns la concluzia că este necesară de urgență schimbarea legii în ceea ce privește susținerea refugiaților ucraineni, pentru a evita incapacitatea statului român de a mai oferi ajutoare Ucrainei.
„În lipsa adoptării măsurilor conținute de prezentul proiect de act normativ se ajunge la imposibilitatea de a mai asigura sumele pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea persoanelor care provin din zona de conflict armat din Ucraina”, se arată în nota de fundamentare.
În urma unei analize atente a documentului citat, s-a constat un număr mic al cetățenilor ucraineni care muncesc în țara noastră. Mai exact, este vorba despre 5.007 ucraineni înscriși în Registrul General de Evidență al Salariaților (REVISAL), un motiv în plus pentru găsirea unor soluții care să faciliteze accesul persoanelor care provin din zona de conflict armat din Ucraina pe piața muncii din România.