Acestea sunt locurile de muncă unde vor crește salariile în 2023. În condițiile în care viața în România devine din ce în ce mai scumpă, este mai important ca oricând ca veniturile angajaților să poată să țină pasul. Află cine va câștiga bani mai mulți în acest an.
Majorarea salariilor rămâne o prioritate și în acest an nu doar pentru angajații de la noi din țară, dar și pentru angajatori. Un sondaj recent realizat de platforma online de recrutare eJobs a arătat că 6 din 10 companii spun că au bugetat măriri salariale pentru 2023.
La sondaj au participat companii din București și județele Cluj, Mureș, Prahova, Brașov, Constanța, Timiș, Bacău și Suceava.
„2022 a fost un an în care cea mai mare parte a angajaților au putut să își renegocieze salariile pentru că piața le-a creat contextul favorabil în acest sens. Pare că și 2023 este în aceeași linie, iar bugetele pe care angajatorii le-au făcut anul trecut includ majorări salariale în medie cu 5% – 10%.
Este o marjă procentuală aplicată și anul trecut, în cea mai mare parte a cazurilor.
Chiar dacă majoritatea angajatorilor nu au actualizat salariile cu inflația, au preferat să aloce măriri salariale la nivelul întregii companii, știind că acesta, este până la urmă, principalul criteriu care îi determină pe candidați să își schimbe jobul”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
Te-ar putea interesa și: Salarii de peste 5.000 de lei pentru românii fără facultate. Domeniul în care este nevoie de angajaţi
Cei care vor câștiga mai mult în următoarea perioadă sunt angajații din vânzări, resurse umane, producție, telecomunicații, IT, banking și agricultură.
Aproximativ un sfert dintre companiile care au participat la sondaj au precizat că salariile nu se vor majora cu mai mult de cinci procente. 37,5% au pregătit creșteri între 5% și 10% comparativ cu anul trecut. 20,8% anunță majorări de 10% – 20%, în timp ce 12,5% spun că vor fi ajustate cu inflația.
„21% dintre angajatorii care au luat parte la sondaj spun ferm că nu vor aplica o astfel de măsură în 2023, iar principalul motiv pe care îl invocă în acest sens este faptul că se tem de un posibil context economic nefavorabil, care ar putea afecta stabilitatea companiei.
Un alt argument, menționat de 12% dintre respondenți, este legat de rezultatele financiare curente ale companiei, care nu pot susține creșteri salariale în acest an”, a precizat Ana Călugăru.
Te-ar putea interesa și: Salarii de peste 3.000 de euro pentru români. Ce trebuie să facă pentru ei, munca nu e grea deloc