24 feb. 2023 | 08:47

Doliu în lumea artei din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți istorici

Social
Doliu în lumea artei din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți istorici
Doliu in lumea artei din Romania

Este doliu în lumea artei din România după ce unul dintre cei mai cunoscuți istorici a decedat. Acesta a devenit celebru cu o lucrare care a rămas întipărită în memoria cititorilor pasionaţi de artă- „Dicţionar de artă modernă şi contemporană”. Lucrarea este unică în literatura de specialitate din țara noastră.

Doliu în România. A murit unul dintre cei mai reputați istorici de artă

Lumea artei din România este în doliu după ce unul dintre cei mai renumiți istorici a decedat. Acesta a scris o lucrare unică în țară.

Constantin Prut, critic şi istoric de artă, a murit la vârsta de 82 de ani, potrivit Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Mesajul UAP

„Uniunea Artiştilor Plastici din România anunţă cu profund regret plecarea spre cele veşnice a unuia dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi membri ai săi – criticul şi istoricul de artă Constantin Prut. Constantin Prut a format numeroase generaţii de artişti, studenţi şi iubitori de artă, a căror recunoştinţă şi respect îl vor însoţi pe drumul spre eternitate. Sincere condoleanţe familei, prietenilor şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au iubit! Dumnezeu să-l odihnească!”, a transmis, joi, Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Când a apărut „Dicţionar de artă modernă şi contemporană”

Cartea care l-a făcut cunoscut printre cititorii pasionaţi de artă este „Dicţionar de artă modernă şi contemporană”. Aceasta este o lucrare fundamentală, unică în literatura de specialitate din țara noastră.

Prima ediţie a apărut în anul 1982, la exact 20 de ani văzând lumina tiparului şi cea de-a doua ediţie, aceasta fiind îmbogăţită cu peste 1.000 de noi articole şi peste 600 de ilustraţii color şi alb-negru.

Cine este Constantin Prut

Constantin Prut este născut pe 9 mai 1940, la Ştefăneşti, Botoşani. Constantin Prut a absolvit în anul 1970 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia Istoria şi Teoria Artei. În anul 1988, Constantin Prut, a obţinut titlul ştiinţific de doctor în Istoria Artei la Universitatea din Bucureşti.

Apoi, pentru Constantin Prut a urmat o lungă perioadă în care a lucrat ca redactor la revista „Contemporanul” şi apoi la „Revue Roumaine”.

Constantin Prut a desfăşurat de asemenea o bogată activitate academică în calitate de profesor de Istoria Artei la:

-Universitatea „Mihai Eminescu” din Bacău,
-Universitatea din Bucureşti,
-Academia de Arte „Luceafărul” din Capitală,
-Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi,
-Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Nu în ultimul rând, printre numeroasele lucrări publicate de-a lungul timpului se regăsesc:

-„Fantasticul în arta populară românească” – 1972;
-„Calea rătăcită. O privire asupra artei populare româneşti” – 1991 şi 2007;
-„Ion Murariu. Lirism, naraţie, expresie” – 1999;
-„Regele Bronz. Monografie Peţer Jecza” – 2007.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro