14 feb. 2023 | 12:04

Produsele neașteptate care apar în Lidl, Kaufland și alte magazine din România. Mulți le vor evita

Diverse
Produsele neașteptate care apar în Lidl, Kaufland și alte magazine din România. Mulți le vor evita
Directivele UE și produsele neașteptate care apar în Lidl și Kaufland

Deși până de curând aceste produse păreau a fi ireale pe masa cuiva, iată că în curând clienții le vor putea cumpăra din marile lanțuri de magazine. Conform unor directive venite din partea UE, au fost aprobate în meniuri pentru consumul uman insectele. Astfel că azi vorbim de produsele neașteptate care apar în Lidl, Kaufland și alte magazine din România. Despre ce este vorba, citește mai departe și vei afla.

Directivele UE și produsele neașteptate care apar în Lidl și Kaufland

Pentru mulți europeni, gândul de a mânca creaturi care se mișcă sau se târăsc sub orice formă nu este tocmai atrăgător. Dar insectele, care sunt deja o delicatesă în restaurantele de lux din întreaga lume, sunt o parte normală și sănătoasă a dietei în țări din Mexic până în Thailanda. De asemenea, ele au captat atenția oamenilor de știință și a întreprinderilor care doresc să curețe agricultura și să hrănească populația în creștere a planetei.

Pe 24 ianuarie 2023, UE a dat undă verde vânzării larvelor sub formă de pulbere, congelate, pastă și uscate., iar greierii pot fi vânduți sub formă de pulbere parțial degresată. Larvele de viermișori de făină și de greieri de casă vor deveni a treia și a patra insectă care vor putea fi vândute ca hrană pentru populație în Uniunea Europeană, iar alte opt cereri așteaptă să fie aprobate.

Decizia Comisiei Europene de a aproba două noi insecte ca hrană nu pare să facă parte dintr-un efort de a schimba dietele, deși a declarat că consumul de insecte „contribuie în mod pozitiv la mediu, la sănătate și la mijloacele de trai”.

În schimb, noile norme clarifică faptul că larvele de viermi de făină mai mici și greierii de casă pot fi consumate în siguranță pentru cei fără alergii. De asemenea, au stabilit că alimentele care le conțin trebuie să fie etichetate corespunzător.

Așa se face că azi vorbim de produsele neașteptate care apar în Lidl, Kaufland și alte magazine din România. În același timp, ANPC a elaborat un proiect prin care se vor stabili și modalitățile de prezentare, vânzare și etichetare a acestor tipuri de produse.

Vezi și:  Părerea Adinei Halas despre controversata făină de greieri: „Înțeleg reticența”. De ce ea o evită, de fapt EXCLUSIV

ANPC impune comercializarea în zone dedicate a acestor produse

După aprobarea directivei europene, la nivel local fiecare stat membru a trecut la implementarea unor norme clare de comercializare a acestor produs, prin expunerea lor în zone dedicate, dar și referitor la modul de etichetare a produselor care conțin aceste insecte.

Vezi și: Cât costă făina de greiere în România. Se vinde la suta de grame, preţul e colosal

Inclusiv România a trecut la implementare, așa că ANPC a emis un proiect de ordin de președinte prin care sunt stipulate clar aceste condiții despre care menționam. Cu alte cuvinte, produsele neașteptate care apar în Lidl, Kaufland și alte magazine din România vor trebui poziționate în rafturi dedicate, iar etichetele produselor să specifice în termeni clari conținutul acestora:

„Produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produsele consacrate care nu sunt/nu conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, precum și indicarea informaţiilor privind produsul finit/mâncării furnizat/e de unităţile de restauraţie colective care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/mâncări sau, în cazul comercializării la distanţă, înainte de finalizarea comenzii”, se arată în proiectul ANPC care se află la această oră în dezbatere publică.

Rămâne să așteptăm decizia finală în ceea ce privește proiectul mențonat anterior și să vedem modul în care produsele vor fi puse în rafturi.

Digisport.ro
Tatăl copilului ei s-a mutat la peste 7.000 de km depărtare și a spus totul! ”Mai are un băiat”. FOTO Transformare fizică radicală
Stirile PROTV
Pământul ar urma să fie lovit în următoarele ore de o furtună geomagnetică. Ce spun oamenii de știință
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
România va fi lovită de vijelii. O autostradă va fi inundată din cauza viiturii
Spynews.ro
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
PRO TV
Recunoști bătrânelul cu burtică și papuci? În anii 90, era desemnat, oficial, cel mai sexy bărbat de pe planetă!
Adevarul
Mihaela Cambei n-a mișcat nici măcar un metru mașina primită de la Țiriac. Explicațiile vicecampioanei olimpice
BZI.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Viva.ro
Loredana Groza, cum nu a mai fost văzută! A avut o apariție incendiară, la 54 de ani, într-un body mulat și nude: "Când ai îndoieli, poartă-ți doar încrederea și nimic altceva". Cum au reacționat fanii
Parteneri
Cum arată de fapt Jennifer Lopez în realitate. Adevărul din spatele imaginilor retușate
Redactia.ro
Neurochirurgii au dezvăluit secretul așteptat de toată lumea. Top 3 alimente care produc noi celule cerebrale. Varza murată, pe listă
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Iulia Albu, vrobe grele despre fostul soț: Nu toți purtători de măr al lui Adam sunt bărbați
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Se confiscă și iei amendă. N-ai voie să strângi așa ceva în propria curte. Poliţia face razii
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
ROMÂNIA și BULGARIA intră OFICIAL în SCHENGEN! A fost stabilită DATA EXACTĂ
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți locatari au pozat imediat grozăvia
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro