Tragedia din Turcia, provocată de cutremurele devastatoare, a răscolit amintirile românilor de la momentul producerii cutremurului din 1977 în România. Astfel, unii și-au amintit care este decizia luată de Nicolae Ceauşescu imediat după cutremurul din ’77. Ce s-a întâmplat atunci cu sinistraţii, astăzi nu s-ar mai putea întâmpla aşa ceva.
Cutremurul din 1977 a provocat aceiași spaimă printre români pe care a adus-o și cele două cutremure recente din Turcia.
Dan Constantin, senior editor al unei publicații din România, a povestit momentul în care Nicolae Ceaușescu a dat primul ordin în urma cutremurului din 1977.
„Pentru cei care au trăit cutremurul din 1977, cu siguranță nu îl pot uita. Eram la etajul unu în momentul cutremurului, iar neoanele se rupeau ca niște creioane. Pe bulevardul Magheru au fost cele mai mari distrugeri, doar tancurile mai puteau circula.
Primul ordin pe care l-a dat Ceaușescu a fost ca armata să intervină. Intervenția armatei a fost esențială pentru că mijloacele pe care zona civilă le-ar fi avut și care acum sunt trecute în responsabilitatea ISU, nu se pot compara cu ceea ce avea armata atunci”, a rememorat Dan Constantin, potrivit Antena 3.
Dan Constantin, senior editor la Jurnalul, a mai spus că armata de la nivelul anului 1977 nu se compara cu cea de acum.
„Armata pe atunci era foarte bine echipată, era extinsă cu sute de mii de oameni. Datorită profesiei, am văzut cum au evoluat intervențiile de după cutremur.
Fotografia cea mai puternică ca impact pe care mi-o amintesc este la blocul Continental unde și-au găsit sfârșitul Bocăneţ și Doina Badea. Am văzut fotografia lui Bocăneţ într-o ramă cu sticla spartă”, a mai amintit Dan Constantin.
Cutremurul din anul 1977 a fost un cutremur puternic care s-a produs la ora 21:22:22, în data de 4 martie. Seismul a avut efecte devastatoare asupra României.
Cutremurul a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. În urma cutremurului au murit 1.578 de oameni, din care 1.391 din București.
La nivelul întregii României au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat în Capitală unde peste 33 de clădiri au fost puse la pământ.
Pe de altă parte, cutremurele din Turcia și Siria, care au avut magnitudini de 7,8 și 7,5 pe scara Richter, au cauzat moartea a nu mai puțin de 33 de mii de morți până acum, în contextul în care căutările printre clădirile puse la pământ de cutremur nu s-au terminat.