25 ian. 2023 | 20:41

Bancnotele din România care se vând cu 15.000 de lei pe internet. Sigur ai una pe acasă

Diverse
Bancnotele din România care se vând cu 15.000 de lei pe internet. Sigur ai una pe acasă
Schimbările de sistem au adus și schimbarea monetară, după 1990

Imediat după 1990, BNR lua decizia de a schimba întregul sistem fiscal românesc, ca o măsură impusă de noua formă de organizare a statului român. Așa se face că între anii 1992 și 1998, Banca centrală avea să emită mai multe bancnote, având personalități importante ca efigii, cu valori diferite, de la 500 la 5000 de lei. Așa că astăzi vorbim de bancnotele din România care se vând cu 15.000 de lei pe internet, și cu siguranță ai una pe acasă.

Schimbările de sistem au adus și schimbarea monetară, după 1990

Odată cu detronarea regimului dictatorial comunist, prin evenimentele din Decembrie 1989, România trecea de la o țară închisă, socialistă, la una așa-zisă democratică, cu un sistem parlamentar bicameral, președinte ales în mod democratic și un guvern numit de președinte.

Toate aceste modificări au adus cu ele și necesitatea unui nou sistem fiscal, asta incluzând noi monede și bancnote emise de BNR prin Monetăria Statului. Anul 1990 a fost începutul acestei revoluții fiscale în România, ceea ce a dus la o rată a inflației extrem de mari, dar și la devalorizarea leului românesc socialist, prin emiterea noilor serii de monede și bancnote.

Noua emisie monetară a statului a adus după ea o cădere, aproape de faliment, a românilor care aveau economii considerabile în banii vechi ce au circulat în perioda de tristă amintire, ulterior lucrurile începând să se regleze.

După prima emisie monetară, între 1990 și 1992, BNR lua decizia de a schimba din nou sistemul monetar, emițând noi valori în piață. Așa se face că între anii 1992 și 1998 au fost emise, cel puțin vorbind de bancnote, noile emisii cu valori cuprinse între 500, 1000, și chiar 5000 de lei. Aceste bancnote aveau, pe lângă semnele distinctive ale BNR, personalități culturale importante ale României, și amintim aici de Mihai Eminescu, Constatin Brâncuși, sau Lucian Blaga.

Bancnotele din România care se vând cu 15.000 de lei pe internet

Așa se face că, de exemplu, pe banconta de 500 de lei, emisă în 1992, îl regăsim pe celebrul sculptor român Constantin Brâncuși, pe bancnota de 1000 de lei emisă în 1998 apare chipul lui Mihai Eminescu, iar pe bancnota de 5000 de lei îl regăsim pe celebrul poet român Lucian Blaga, aceasta fiind emisă tot în 1998. Toate aceste trei valoroase bancnote aveau să circule până în 1999 (bancnota de 500 de lei), și până în 2002 (bancnotele de 1000 și 5000 de lei).

Dar la 24, respectiv 21 de ani distanță, regăsim aceste bancnote scoase la licitație de un colecționar amator, acestea regăsindu-se pe Olx. Conform acestuia, bancnotele se vând cu 15.000 de lei pe internet, iar prețul, conform utilizatorului, este unul negociabil.

Așa că, dacă ai aceste bancnote prin casă, și cu siguranță s-ar putea să ai acest noroc, ar fi cazul să încerci și tu, cine știe, poate reușești să faci ceva bani cu ele.

Parteneri
Cine a prins buchetul de mireasă la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
Redactia.ro
Sucul bogat în vitamina A care te va ajuta să scapi complet de petele de pe față
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Wow, ce apariție! Mama Monicai Bîrlădeanu a dat o lecție de stil și rafinament la nunta fiicei sale. Minodora Tătăruşanu a avut două ținute de Oscar la pretențiosul eveniment ș
Unica.ro
Modificare în legea circulației. Decizia îi vizează pe toți șoferii
EVZ.ro
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de la Națională față de femeia cu care n-a mai vorbit de 5 ani
Spynews
Elena Udrea l-a fermecat. S-a aflat acum adevărul despre Băsescu și blonda de la Cotroceni
Capital.ro
WOW! Fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, tot o frumusețe rară. Cine este și cum arată doctorița cu care soțul Monicăi Bîrlădeanu are doi copii. „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Avantaje
DECIZIE FINALĂ privind SCHENGEN! Anunțul MOMENTULUI pentru ROMÂNIA
Mediaflux
Anamaria Prodan, dezvăluiri cu lacrimi în ochi. Cum i-a răspuns lui Laurențiu Reghecampf după declarațiile controversate făcute de antrenor zilele trecute
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce etnie are Valeriu Gheorghiță, de fapt. Puțin știu acest detaliu despre soțul Monicăi Bîrlădeanu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro