Ministerul Agriculturii își dorește să impulsioneze creșterea porcilor de rasă românească mangaliță. Această carne este apreciată de foarte mulți nutriționiști pentru beneficiile sale. De asemenea, câțiva dintre români o consumă în special pentru gustul ei. Programul arată că fiecare fermier care dă gratuit purcei din această rasă altui crescător de animale va primi 250 de lei. Cum a fost comparată carnea de porc de mangaliță cu somonul?
Ministerul Agriculturii își dorește să impulsioneze creșterea porcilor din rasa românească mangalița. Carnea aceasta este apreciată și recomandată de majoritatea nutriționiștilor, dar nu este totuși consumată de mulți români.
Programul ministerului arată că fiecare fermier care dă gratuit purcei din rasa aceasta altui crescător de animale va primi câte 250 de lei pe bucată.
De asemenea, cel care primește purceii este obligat să îi crească până când ajung la cel puțin 130 de kilograme. Conform programului, cel puțin jumătate dintre ei trebuie să fie vânduți la abatoare, iar banii pentru cealaltă jumătate îi rămân fermierului.
Mulți români au fost reticenți cu privire la acest proiect, dar ministrul Petre Daea i-a asigurat că bugetul este suficient pentru inițiativa menționată tocmai pentru că se dorește înmulțirea rasei.
„Avem buget. Sunt peste 4 milioane, deci peste un milion de euro. Dorim ca această rasă să se înmulțească”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
În timpul acesta, nutriționistul Mihaela Bilic a prezentat un tabel cu nivelul de acizi grași din slănina porcului de mangaliță. Aceasta a mărturisit că ,,somonul cu picioare e…porcul de mangaliță”.
„Somonul cu picioare e… porcul de mangaliță. Iată o analiză concretă a conținutului de acizi grași din slănina acestui animal. Puteți vedea cu surprindere că procentul de grăsimi mono și poli nesaturate depășește cu mult pe cel al grăsimilor saturate. Mai aproape de uleiul de măsline și de somon, slănina de porc e o sursă de grăsime sănătoasă”, a scris nutriționistul pe pagina personală de Facebook.
Porcul Mangalița este din nou la mare căutare. Românii au renunțat la el de zeci de ani din cauza costurilor mari de întreținere. Cu toate astea, există câțiva cercetători din Turda care se luptă să păstreze această rasă în forma pură.
,,Prin conservare, noi menţinem această rasă autohtonă, care este o rasă perfecţionată pentru grăsime şi are un punct forte pentru consumul de grăsime. Are un punct forte, pentru că această rasă are un procent de colesterol mai redus decât toate rasele din lume”, a explicat Alexandru Nagy, cercetător la Staţiunea de Cercetare Agricolă Turda.