Este lovitură de proporții dată de frații Dedeman, care au cumpărat tot de la austrieci. Patronii magazinelor Dedeman au cumpărat toate clădirile din portofoliul unei companii din Austria, ajungând astfel pe locul 2 în topul deținătorilor de clădiri de birouri din România.
Frații Dragoș și Adrian Pavăl, cunoscuții proprietari ai magazinelor de bricolaj Dedeman, au cumpărat, anul trecut, pentru 377 de milioane de euro 7 clădiri de birouri deținute în București de investitorul din Austria-CA Immo, astfel austriecii ieșind de pe piața birourilor din România.
Încheind această tranzacție, frații de la Bacău au urcat pe locul 2 în clasamentul celor mai mari deținători de spații pentru birouri din România, după Globalworth.
Până în această tranzacție, frații Dedeman se situau abia pe locul 5.
Pentru cumpărarea patrimoniului CA Immo, frații Pavăl au concurat cu grupul austriac Erste, sud-africanii de la Lion`s Head Investments, grupul ceh PPF și fondul ungar de investiții Adventum, care erau dornici și ei să cumpere cele 7 clădiri de birouri.
Pe de altă parte, piața tranzacțiilor imobiliare a înregistrat un succes în 2022, înregistrând un volum al afacerilor de 1 miliard de euro, ceea ce este un record.
„În ciuda unui climat caracterizat prin numeroase elemente de volatilitate, piața tranzacțiilor imobiliare a înregistrat o evoluție pozitivă în 2022, cu un volum record și cu o serie de tranzacții de referință, în special în sectorul de birouri.
Tranzacțiile semnate în ultimele săptămâni demonstrează că există în continuare atât apetit, cât și lichidități pentru noi tranzacții, piața locală oferind randamente net superioare țărilor din Europa Centrală și de Est”, a declarat Cristi Moga, Head of Capital Markets în cadrul Cushman & Wakefield Echinox, potrivit profit.ro.
Anul 2023, în schimb, va fi unul diferit, piața imobiliară urmând să fie dominată de investitorii străini.
„În 2023, ne așteptăm ca investitorii străini să își recâștige poziția dominantă, iar alături de sectorul de birouri, să vedem o activitate tranzacțională susținută și în segmentul de retail, care și-a revenit după pandemia Covid.
Ca volum, credem că piața locală s-a stabilizat în jurul pragului de 1 miliard de euro pe an, iar în lipsa unor tranzacții de portofoliu, cum a fost vânzarea clădirilor de birouri deținute de CA Immo în București, este dificil de depășit acest prag.
Într-o piață în care marii proprietari au strategii de menținere și de creștere a portofoliilor pe termen lung, credem că este un volum sănătos și sustenabil”, a mai spus Cristi Moga, potrivit sursei citate mai sus.