Știm cu toții că somnul este foarte important, iar orele pe care le petrecem dormind au un impact semnificativ asupra tuturor aspectelor vieții. În unele cazuri, odihna poate face diferența chiar între viață și moarte. Tu știi ce se întâmplă în corpul tău când pierzi nopțile? Ce arată cele mai recente studii.
Potrivit specialiștilor din domeniul sănătății, un adult ar trebui să doarmă aproximativ opt ore în fiecare noapte pentru a se odihni corespunzător. Ce se întâmplă, însă, în cazul în care o persoană nu se odihnește suficient timp?
Analizele efectuate în cazul mai multor grupuri au arătat că 1 din 3 adulți dorm mai puțin de șapte ore pe noapte. Asta înseamnă că aproximativ 30% din populație nu se odihnește suficient. Deși credem că amânarea orelor de somn ne poate ajuta să îndeplinim anumite sarcini, un astfel de obicei prezintă riscuri grave pentru sănătate.
Să vorbim mai întâi despre ce înseamnă lipsa efectivă de somn. Specialiștii spun că, în cazul unui adult, orice interval de somn mai mic de opt ore reprezintă privare de odihnă. În timp, acest obicei poate conduce la privare cronică de somn, care conduce, la rândul său, la o stare de oboseală continuă.
Dacă nici tu nu dormi suficient, te vei confruntă cu efecte secunde total neplăcute ale lipsei de somn. Bineînțeles, un astfel de stil de viață vine la pachet cu consecințe ce pot varia de la individ la individ, organismul fiecărei persoane reacționând în mod diferit. Totuși, există și unele simptome care sunt comune.
În cadrul unui nou studiu, publicat în Experimental Physiology, oamenii de știință au arătat că programul de somn este strâns legat de sănătate metabolică. Cu alte cuvinte, dacă dormi puțin, capacitatea organismului de a utiliza grăsimile pentru energie scade drastic. În timp, acest aspect conduce la dezvoltarea unui risc crescut de afecțiuni.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care nu dorm suficient noaptea sunt rezistente la insulină. Rezistența la insulină este asociată cu bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.
„Diferențele în metabolismul grăsimilor între persoanele matinale și cele care sunt păsări de noapte arată că ritmul circadian al organismului nostru ar putea afecta modul în care corpul utilizează insulină. O capacitate sensibilă sau afectată de a răspunde la hormonul insulină are implicații majore pentru sănătatea noastră”, a explicat autorul principal al studiului, doctorul Steven Malin.
Organismul uman răspunde la lipsa de somn prin încetinirea metabolismului glucozei, cu scopul de a te menține alert și, totodată, alimentat. Totodată, în corpul unei persoane care nu se odihnește suficient se eliberează mulți hormoni de stres.