Plecând de la o vorbă bătrânească, care spune „după război mulți viteji se-arată!”, apar noi declarații ale fostului cancelar german. Angela Merkel spune că nu a mai văzut o oportunitate de a-l influența pe Vladimir Putin. Interviul dat în revista Der Spiegel explică această frustrare de la finalul mandatului său de cancelar.
Pentru mulți analiști politici declinul fostului cancelar, Angela Merkel, ar fi început odată cu criza refugiaților din țările arabe. Momentul, sensibil și dramatic de altfel, a pus-o pe Merkel în postura de a face exact ceea ce, cu ani în urmă, declara imposibil.
„Invadarea” Europei cu refugiați din această parte a alumii și costurile UE au fost, într-un fel, piatra de temelie a scăderii în popularitate. Ulterior, când lucrurile erau deja stabilite, și se știa că se va retrage din funcție, apare un alt eșec.
Recent, într-un interviu pentru Der Spiegel, Angela Merkel vorbește de relațiile germano-ruse. Din păcate pentru Angela Merkel, Istoria ne aduce aminte că nu au fost niciodată relații bune între cele două state, chiar și pe vremea imperialismului german și rus.
Cu toate astea, fostul cancelar a încercat să liniștească sipirtul războinic al liderului de la Kremlin. Angela Merkel a încercat o ultimă relaționare și, posibil, influențare a deciziilor lui Putin.
Deja planau premizele unui război în Ucraina, dar, așa cum a menționat Merkel, în vara anului 2021, ea și liderul francez au dorit să creeze un format european independent pentru discuții cu șeful statului rus.
Intenția era de a avea aceste discuții în cadrul Consiliului UE. Precipitarea acestor intenții a venit după întâlnirea dintre președinții american și rus Joe Biden și Vladimir Putin.
Potrivit lui Merkel, o serie de politicieni s-au opus, iar ea nu a avut puterea de a-și apăra punctul de vedere. Motivația era că toată lumea știa că va părăsi postul de cancelar al Germaniei în toamnă.
Potrivit fostei șefe de cabinet, Merkel a încercat să discute cu colegii ei, dar aceștia au spus că sarcina era prea mare pentru ei. Angela Merkel a adăugat că, dacă ar fi preluat din nou funcția în septembrie, ar fi continuat să își urmeze linia.
Dar, potrivit fostului cancelar, ea a simțit în mod clar că „din punct de vedere politic, timpul ei a trecut”. Așa s-a întâmplat și în timpul ultimei vizite a șefei de cabinet la Moscova, în august 2021. Angela Merkel a spus că pentru Putin, tot ceea ce contează este puterea. L-a luat cu el și pe Lavrov la această ultimă întâlnire, dar în general s-au întâlnit mai des în privat.
Fosta lider conservatoare a declarat, cu privire la plecarea sa din politică, că a fost „timpul pentru o nouă abordare”. Decizia de a renunța venea ca urmare a lipsei de progrese din partea guvernului său. Peste asta a venit și eșecul discuțiilor în ceea ce privește Ucraina, dar și conflictele din Moldova, Georgia, Siria și Libia.
Angela Merkel, deși a reușit să revigoreze UE și să-i aducă o garanție a stabilității, temporare ce-i drept, a avut și mari eșecuri. Eșuarea în a-l convinge pe Putin să renunțe la invazia din Ucraina a devenit una clară.
Dar, ieșirea Angliei din UE, în parte se datorează din lipsa de negocieri. Fostul cancelar nu a știut să țină în mână aceste negocieri cu inițiatorii Brexit-ului. Cei din urmă astăzi au dispărut din spațiul public, la fel cum au și apărut.
A fost un factor important de destabilizare a Uniunii, condusă din umbră, după cum toată lumea politică știa, chiar de Angela Merkel. Va ieși fostul cancelar pe ușa din față, sau pe ușa din spate a istoriei?