Ce înseamnă sold la factură? Probabil ați primit măcar o singură dată o factură din care nu ați înțeles nimic. Este important să știi să o citește pentru a ști cât și ce plătești. În rândurile următoare vei afla toate informațiile de care ai nevoie.
Cu toții știm ce înseamnă o factură, ea fiind instrumentul prin care se atestă o tranzacție comercială. Este emisă de un furnizor de bunuri sau servicii, adică vânzătorul, către un beneficiar, adică un client, în acest caz noi. Practic, factura reprezintă obligația beneficiarului de a plăti furnizorul pentru serviciile primite.
Soldul de pe factură reprezintă diferența între totalul sumelor înscrise în debitul unui cont și totalul sumelor înscrise în creditul aceluiași cont. O definiție mai simplă ar fi diferența dintre banii dați și banii datorați.
Să spunem că ai o factură de 50 de lei, dintre care ai plătit doar 40 de lei. Ei bine, soldul restant este de 10 lei. În cazul în care ai o factură de 30 de lei, iar aceasta a depășit data scadentă, următoarea factură pe care o vei primi va avea un sold restant de 30 de lei.
De asemenea, există și situația plății în avans, caz în care vei avea un sold pozitiv. De exemplu, ai avut o factură de 200 de lei, iar tu ai plătit 250 de lei, soldul tău fiind acum de 50 de lei.
Factura scadentă este acea factură care a ajuns la termenul de plată, iar data scadentă este data până la care trebuie să faci plata facturii. Dacă o factură este scadentă la data de 1 decembrie 2022, atunci acea factură trebuie să fie plătită până la acea dată.
Un lucru foarte important de luat în considerare atunci când plătim facturile este faptul că, dacă trecem de data scadentă de pe factură, riscăm penalități.
Atunci când primim facturile trebuie să le citim foarte bine. Prețurile la energie electrică au crescut foarte mult, așa că trebuie să fim siguri că facem plata corectă. În primul rând, este important să ne uităm la prețul componentei de energie activă . Acesta trebuie să fie conform ofertei acceptate de tine și a contractului încheiat cu furnizorul.
De asemenea, trebuie să fim atenți la cantitatea facturată. În acest caz este indicat să trimitem lunar indexul autocitit pentru a plăti exact cât consumăm. Trebuie doar să notăm indexul transmis furnizorului și să verificăm cantitatea de energie facturată de furnizor.
Tipul de consum de pe factură, fie el estimat sau de regularizare. Dacă valoarea facturii emise pentru un consum estimat a fost mai mică față de consumul efectiv realizat, la următoarea factură de regularizare vei plăti mai mult.
Din acest motiv este important să transmiți indexul autocitit în intervalul alocat de către furnizor. În cazul în care ai consumat mai puțin decât valoarea consumului estimat, la regularizare suma respectivă va figura cu minus pe factură.
La fel de important este și termenul scadent pentru plata facturii și perioada alocată în care poți transmite indexul autocitit. Dacă trece data scadentă și factura nu este plătită, vom avea penalități.