Așa cum vă relatam și ieri, în mai multe magazine au fost retrase produse datorită unor probleme. Atât din România, cât și din Europa, inspectorii au descoperit potețiale infectări cu Ochratoxina A. Ca urmare a acestei situații s-a luat decizia de a fi retrase produsele. Pe plan local, ANSVSA vorbește de produsul care a fost interzis în magazinele Kaufland România. Și în acest caz este vorba de aceeași substanță.
Din ce în ce mai multe produse vândute în magazinele retailerului Kaufland au probleme. Cazurile despre care vorbim sunt la alimente, care în mod normal, nu ar trebui să prezinte riscuri de infectare și, respectiv, îmbolnăvire a clienților.
Recent, autoritățile sanitare germane au impus retailerului german să retragă un produs, marca proprie, tocmai datorită unor infectări nedorite. Este vorba de potețiale infectări cu Ochratoxina A, regăsite la produsele de tip snack din marca proprie „Kaufland Classic”.
Din păcate, același produs a ajuns și în magazinele Kaufland România. Este vorba de produsele „K Classic fistic boabe fără coajă, prăjit, nesărat, 100 g”. Produsul a fost deja retras de pe rafturile din magazinele Kaufland, iar clienții care au cumpărat produsul au putut, de asemenea, să îl returneze fără chitanță.
„Produsul a fost comercializat în magazinele Kaufland. În cadrul controalelor de rutină s-a identificat un conținut ridicat de Ochratoxina A. Deoarece în cazul consumului pe termen lung al produsului nu poate fi exclus un risc asupra sănătății, clienții sunt rugați să acorde atenție acestei informări și să nu consume articolul cu datele de identificare menționate mai sus.
Kaufland a reacționat imediat și a retras produsul de la vânzare. Clienții se pot prezenta în orice magazin Kaufland pentru a returna acest produs și vor primi contravaloarea sa, fără a mai fi necesară prezentarea bonului fiscal. Producătorul Carl Wilhelm Clasen GmbH își cere scuze pentru această situație.”, se arată în notificarea ANSVSA de ieri.
Conform specialiștilor, genul acesta de infectări sunt extrem de periculoase pentru clienți. Specialiștii mai spun că, în afara cerealelor și a produselor cerealiere, ochratoxina A se găsește, de asemenea, într-o serie de alte produse alimentare, inclusiv în cafea, cacao, vin, bere, leguminoase, condimente, fructe uscate, suc de struguri, rinichi de porc și alte tipuri de carne și produse din carne de animale nerumegătoare expuse la furaje contaminate cu această micotoxină.
Aceleași date de cercetare spun că Ochratoxina A. este capabilă să supraviețuiască, într-o oarecare măsură, majorității proceselor de prelucrare a alimentelor. Prin urmare, poate apărea în produsele de consum.
Ochratoxina A este distrusă doar parțial în timpul gătitului și al fabricării pâinii. S-a raportat că coacerea și prăjirea reduc conținutul de toxine cu doar 20% 9, 10 , Cu toate acestea, tratamentul fizic al boabelor, cum ar fi curățarea boabelor înainte de măcinare, poate duce la o reducere de peste 50% a contaminării cu ochratoxină A în făina de grâu rezultată. Măcinarea pare să nu aibă niciun efect sau doar un efect minor asupra nivelului de ochratoxină A, mai arată cercetările.