09 nov. 2022 | 14:49

Desertul adorat de români de sărbători își dublează prețul. Totul e clar acum, s-a făcut anunțul

News
Desertul adorat de români de sărbători își dublează prețul. Totul e clar acum, s-a făcut anunțul
Desertul adorat de romani la sarbatori isi dubleaza pretul. Totul e clar acum, s-a facut anuntul

În ultimele luni, românii s-au confruntat cu tot felul de creșteri ale prețurilor, indiferent că vorbim despre produse alimentare, carburanți, facturi utilitare și lista poate continua. Deși dulciurile s-au scumpit cu 25%, comercianții au găsit soluția salvatoare.

Cât costă o felie de tort în România, după scumpirile din ultima perioadă

Față de anul 2021, prețul dulciurilor din România a crescut cu 25%. Potrivit producătorilor, acestea s-ar putea scumpi şi mai mult până la sfârşitul anului curent, tot cu același procent.

Comercianții au adoptat soluții de criză pentru a reduce costurile materiei prime. Prin urmare, producătorii au decis să reducă semnificativ cantitățile, cu alte cuvinte să mai taie din gramajul dulciurilor.

Alții au luat hotărârea de a schimba orele de program sau să utilizeze tot mai puțin utilajele speciale, precum frigiderele, camerele frigorifice și altele.

În ceea ce privește scumpirea concretă a produselor de cofetărie, anul trecut, în 2021, o felie de tort de 100-150 de grame costa 20 de lei.

În urma schimbărilor, acum, persoanele care preferă să savureze ceva bun și dulce trebuie să scoată din buzunar suma 25 de lei, iar la finalul anului s-ar putea să plătească nu mai puțin de 30 de lei, pentru a mânca o felie de tort.

Cât a crescut prețul pentru zahăr, făină și ulei

Materia primă pentru dulciuri s-a scumpit cel mai mult. Potrivit datelor INS, prețul pentru zahăr şi ulei a crescut, pracic, cu 50% mai mult, iar pentru făină şi unt, preţurile au crescut cu 34% şi, respectiv, 35%.

„În fiecare an de sărbători noi facem aici cozonaci şi într-adevăr, dacă facem comparaţie cu anul trecut, preţul la materia primă pentru cozonac s-a dublat.

Prin urmare, acest lucru se va reflecta şi în preţul produsului finit” a explicat Medeea Piron, proprietarul unei cafenele pentru Antena 3.

La nivelul Uniunii Europene, preţul zahărului a crescut de aproape trei ori mai mult fata de anul trecut. Conform statisticilor, materiile prime pentru a realiza prăjiturile și torturile au crescut semnificativ, în ultimele 12 luni.

Mai exact, zahărul este de două ori mai scump, uleiul s-a scumpit cu 47%, pentru făină scoatem din buzunar o sumă cu 35% mai mare, în timp ce prețul untului a crescut cu 34%.