Rafael Grossi avertizează din nou marile puteri ale lumii despre situația îngrijorătoare în care se află centrala nucleară de la Zaporojie. În această regiune, Vladimir Putin a anunțat că va organiza referendumuri pentru anexarea la Rusia, alături de Lugansk, Donețk și Herson. Din păcate, în cursul zilei de ieri, Vladimir Putin a tras un mare semnal de alarmă privind modul în care se va răzbuna pe Occident, ca răspuns la toate înfrângerile suferite pe front. Recent, rușii au bombardat din nou zona în care se află centrala nucleară.
În planul Rusiei de a cuceri Ucraina și a-și distruge rivalii poltici există un obiectiv extrem de important de atins. Acesta este reprezentat de centrala nucleară de la Zaporojie, care în ultimele săptămâni a fost ținta de atac a Rusiei, cu scopul de a șantaja Occidentul.
În urmă cu o zi, operatorul nuclear ucrainean Energoatom a anunțat că rușii ai bombardat din nou centrala, în urma atacului fiind distrusă o linie electrică, care a provocat oprirea mai multor transformatoare de la reactorul nr. 6 al centralei și pornirea pentru scurt timp a generatoarelor de urgență.
„Teroriștii ruși au bombardat din nou peste noapte centrala nucleară Zaporojie. Nici măcar prezența inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică [AIEA] nu îi oprește”, a transmis reprezentantul Energoatom, care a solicitat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să ia măsuri drastice împotriva Moscovei.
În acest timp, Rafael Grossi, șeful AIEA transmitea un avertisment prin care solicita reacții rapide din partea Occidentului, având în vedere starea deteriorată a istalațiilor centralei. Mai mult, acesta a subliniat lipsa timpului de așteptare, explicând faptul că în orice moment se poate produce o adevărată catastrofă.
„Situația se deteriorează și mai mult și nu ne putem permite luxul de a aștepta să se întâmple ceva catastrofal. Atât timp cât continuă bombardamentele, riscurile sunt enorme”, a fost semnalul de alarmă tras de Rafael Grossi, după o întâlnire pe care a avut-o cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
Directorul general AIEA s-a întâlnit ulterior și cu șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, în fața căruia și-a exprimat speranța că „vom putea vizita Kievul în curând și poate mai târziu Rusia”, a povestit Grossi în cadrul unei conferințe de presă.
Rafael Grossi a reamintit că nu există niciun acord privind stabilira unei zone de protecție în jurul centralei, însă a transmis că „negocierile reale privind parametrii” acestei zone abia „au început”.
În ciuda contextului politic și militar extrem de sensibil, șeful AIEA a insistat pe concentrarea atenției asupra relațiilor diplomatice, care ar putea aduce un rezultat benefic atunci când vine vorba despre protejarea centralei nucleare.
„Chiar și în cele mai proaste condiții, diplomația nu ar trebui să se oprească niciodată (…) Este responsabilitatea noastră să o facem cu propuneri pragmatice și realiste, și asta încercăm să facem”, a adăugat Rafael Grossi.