Mii de profesori își țin cadrele blocate în timp ce ocupă alte funcții în realitate. În timpul acesta, cadrele didactice din această categorie își construiesc o altă carieră, dar postul din școală le rămâne asigurat. Aceasta le oferă o plasă de siguranță pentru atunci când ar vrea să se întoarcă. Pe lista aceasta se regăsesc directori de muzee sau de biblioteci județene, directori de la agențiile pentru ocuparea forțelor de muncă sau cele pentru investiții rurale, consilieri de parlamentari și europarlamentari, soți sau soții de diplomați plecați în misiuni internaționale și chiar președintele României.
Mii de profesori pot să își blocheze postul pe perioada în care ocupă altă funcție. Aceștia se pot bucura de o altă carieră, timp în care au plasa de siguranță că se mai pot întoarce la catedră.
Locul de la școală rămâne valabil pentru ei, astfel că nimeni nu se poate titulariza pe postul respectiv, care este de cele mai multe ori ocupat de suplinitori sau profesori detașați.
Datele solicitate de Recorder de la Ministerul Educației arată că nu mai puțin de 1.500 de profesori din învățământul preuniversitar au procedat astfel, timp în care ocupă poziții înainte de parlamentari, primari, viceprimari, funcționari în ministere, inspectori, prefecți, subprefecți sau lideri de sindicat.
Multe din cadrele care și-au rezervat locul au ajuns: directori de muzee sau de biblioteci județene, directori de la agențiile pentru ocuparea forțelor de muncă sau cele pentru investiții rurale, consilieri de parlamentari și europarlamentari, soți sau soții de diplomați plecați în misiuni internaționale.
Dreptul de rezervare a catedrelor apare în articolul 148 și este păstrat cu sfințenie în noul proiect de lege prin care Sorin Cîmpeanu și-a propus să reformeze educația din România.
Din păcate, în modul acesta s-a ajuns ca 250 de posturi de peste tot din România să fie blocate chiar și de peste zece ani. Printre profesorii cu cele mai vechi catedre rezervate se numără și președintele țării. Acesta ține blocat un post de profesor de fizică de peste 25 de ani.
„Modelul de încadrare cu titularizare și inamovibilitate este profund comunist. Totul pornește de la definiție – e fixat pe post forever, deci nu poți să-l dai afară. Asta e o mare problemă”, a explicat Marian Staș, expert în educație, pentru sursa citată.
Datele oficiale de la toate inspectoratele școlare județe și de la Ministerul Educației arată că aproape 1.500 de profesori titulari blochează nu mai puțin de 1.714 catedre din întreaga țară. Mulți profesori ocupă mai multe posturi simultan pentru a-și putea întregi norma de predare.