Iarna care așteaptă să ne bată la ușă se anunță una extrem de grea, având în vedere deficitul de gaze generat de războiul din Ucraina și de sancțiunile impuse Rusiei. Din păcate, costul încălzirii locuințelor se așteaptă să crească considerabil, chiar și cu până la 50%, ceea ce pune mulți români în imposibilitatea de a-și mai permite acoperirea acestor costuri. În urmă cu puțin timp, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat cine sunt persoanele care vor primi ajutoare pentru la iarnă.
Barna Tanczos a anunțat că, românii care vor cumpăra cu factură lemn de focsă vor putea primi ajutor de la stat de 150 de lei pentru fiecare metru cub achiziționat, în limita a cinci. Ajutoarele de încălzire pentru iarna 2022-2023 vin ca răspuns la scumpirile care au avut loc în ultima perioadă, iar beneficiarii nu vor fi aleși în funcție de categorie socială sau venituri.
”Guvernul acordă deja ajutoare pentru cei vulnerabili pentru lemne de foc. Noul ajutor vine în compensarea preţului care a crescut în ultima perioadă. Conducerea Coaliţiei a solicitat o propunere de la Ministerul Mediului.
Săptămână viitoare vom prezenta această propunere Coaliţiei. Vom propune ca preţurile să fie compensate cu un ajutor de 150 de lei pe metrul cub de lemn de foc cumpărat (…) Cel care va beneficia va trebui să facă dovada că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură şi cu aviz de însoţire a mărfii.
De această măsură vor beneficia toţi cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică (…)”, a anunțat ministrul, la Digi24.
Pentru moment se estimează că ajutorul va putea susține de la un milion, până la trei milioane de familii, iar listele au început să se facă deja la primării. Plafonul maxim stabilit este de 5 metri cubi, iar acest ajutor vine ca o completare la ajutoarele existente deja, pentru a ajuta românii să treacă puțin mai ușor peste provocările apărute în ultima perioadă din cauza războiului și a inflației.
Potrivit ministrului Mediului, sumele compensate vor fi acordate beneficiarilor după achiziționarea lemnului. Acesta a atras atenția cu privire la persoanele care nu vor primi aceste subvenții, mai exact, la persoanele care au păduri proprii și nu plătesc un preț mai mare pentru lemn.
”Vom propune ca lista beneficiarilor să fie întocmită de primăriile care ştiu care sunt familiile, gospodăriile ce folosesc lemn de foc, urmând ca bugetul Ministerului Muncii să fie suplimentat cu această sumă.
Sistemul informatic care va gestiona va fi, mai mult ca sigur, dezvoltat de STS. Propunerea noastră se va referi doar la persoanele fizice şi impactul (bugetar, n.r.) va fi calculat după ce vom prezenta această propunere împreună cu Ministerul de Finanţe.
Eu cred că impactul este unul suportabil şi poate fi acoperit din bugetul de stat. Analiza o vom face cu Ministerul de Finanţe. Numărul de familii beneficiare variază între 1 şi 3 milioane, în funcţie de situaţia sau modul în care îşi procură fiecare lemnul de foc.
Cei care au pădure proprie şi nu cumpără lemnul de foc nu beneficiază de acest sprijin, pentru că nu plătesc preţul ridicat care se practică acum pe piaţă”, a adăugat demnitarul.