Sunt vești bune pentru femeile care vor să fie bone după ce guvernul a aprobat modificarea Legii privind exercitarea acestei profesii. Astfel, accesul familiilor la serviciile de îngrijire a copiilor va fi mult mai ușor. Care sunt schimările în bine, vedeți în rândurile de mai jos.
Guvernul României a modificat Legea în vederea exercitării meseriei de bonă, astfel că familiile vor avea acces la ușor la serviciile de îngrijire a copiilor.
Conform unui comunicat al Ministerului Muncii, modificarea adoptată de Guvern reglementează ca serviciile acordate de bonă să nu mai fie supuse controlului inspecţiei sociale, în plus nemaifiind aplicabile prevederile Legii nr. 197/2012 în ceea ce privește asigurarea calităţii serviciilor sociale.
Altfel spus, în actul normativ se prevede că exercitarea profesiei de bonă se poate face şi printr-un contract individual de muncă încheiat de bonă cu părintele sau reprezentantul legal al copilului.
De asemenea, modalităţile existente până la această dată, contract de muncă încheiat de bonă cu o persoană juridică sau desfăşurarea activităţii bonei ca persoană fizică autorizată rămân valabile.
De asemenea, o altă modificare a Legii stabileşte obligaţia angajatorului care a încadrat o bonă cu contract individual de muncă de a-i întocmi un dosar personal pe care să îl prezinte la solicitarea inspectorilor de muncă. Legea prevede acum şi sancţiunile pentru neîntocmirea acestui dosar.
În plus, conform documentului de modificare, oamenii care au calificare de baby-sitter vor putea desfăşura meseria de bonă fără probleme.
„Măsura urmăreşte creşterea accesului familiilor la servicii de îngrijire şi supraveghere a copilului pe timpul zilei”, a transmis Ministerul Muncii.
Nu în ultimul rând, reprezentanţii ministerului susţin că contractele de prestări de servicii încheiate pentru prestarea activităţii de bonă şi baby-sitter care, în prezent, sunt în desfăşurare, se face în baza prevederilor în baza cărora au fost încheiate.
Pe de altă parte, statul a găsit și o modalitate de plată a persoanelor care desfășoară activități casnice cum ar fi curățenie, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea animalelor de companie…etc. Spre exemplu, dacă vrei să chemi o femeie să îți facă curat în casă, cumperi de la ANOFM „tichete de activități casnice”, pe care i le oferi persoanei respective. Un tichet are valoarea de 15 lei, conform legii.
Persoana care ți-a prestat serviciile respective se va duce cu acele tichete primite înapoi la ANOFM, iar ANOFM îi va da banii pe ele, nu mai înainte ca statul să își retragă contribuțiile și impozitul aferente.