România se află în plin val cinci al pandemiei, iar acest lucru este confirmat de numărul exploziv de infectări cu Covid-19. Potrivit specialiștilor, majoritatea infectărilor sunt generate de tulpina Omicron, mult mai contagioasă în comparație cu cele anterioare. În urmă cu puțin timp, Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, a transmis un avertisment crunt privind transmiterea virusului prin aer. Potrivit acestuia, pentru a te infecta cu Omicron, nu este nevoie ca două persoane să intre în contact.
Motivul pentru care tulpina Omicron a ajuns să genereze zeci de mii de cazuri zilnice are acum o explicație clară. Din păcate, pentru a contacta această variantă, este nevoie să intri într-o cameră în care există în aer virsul. Astfel spus, dacă variantele anterioare se transmiteau prin salivă, iar distanțarea socială reprezenta o barieră de protecție, Omicron se poate transmite, excusiv, prin aer, particularitate care îl face extrem de contagios.
”Până la Omicron noi vorbeam despre faptul că SARS-CoV-2 se transmite prin picăturile de salivă de la strănut sau tuse. De altfel, distanța de siguranță de un metru și jumătate – doi metri a fost stabilită ca fiind cea pe care picăturile o pot parcurge până cad pe pământ.
În cazul Omicron s-a demonstrat că se poate transmite fără a avea nevoie de acele picături. Se transmite pur și simplu prin aer, ceea ce face ca această distanță de siguranță să nu ne ajute prea mult”, a explicat specialistul.
Medicul Marius Geantă le recomandă cetățenilor să respecte niște reguli esențiale care pot minimiza riscul infectării, printre acestea regăsindu-se purtarea corectă a măștii și aerisirea spațiilor închise. În caz contrar, o persoană care pătrunde într-o încăpere în care virusul există în aer, are șanse mari să se infecteze, chiar dacă au trecut zeci de minute de la prezența lui în aer.
„Însă foarte importantă este ventilarea spațiilor închise și purtarea corectă a măștii. În literatura de specialitate este descris un caz în care transmiterea de la o persoană la alta s-a făcut fără ca acestea să fie în contact. Pur și simplu o persoană s-a aflat într-o încăpere, într-un birou, a ieșit, iar o alta a intrat după aceasta la câteva zeci de minute, fără să fi existat în prealabil o aerisire a spațiului, virusul era în aer, l-a luat și s-a infectat”, a explicat președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, potrivit Ziare.com.
Specialistul amintește și de cazurile în care oamenii stau în aceeași casă cu persoane infectate, dar nu se îmbolnăvesc. Din păcate, nu există însă o regulă, motiv pentru care, toată lumea trebuie să se prtejeze. Medicul susține că vaccinarea rămâne arma cea mai sigură privind reducerea riscurilor de a dezvolta forme grave ale bolii.
”Vom constata la un moment dat că sunt persoane care nu s-au vaccinat niciodată locuiesc cu persoane care poate s-au infectat de mai multe ori și nu s-au îmbolnăvit niciodată.
Dar nu putem să extrapolăm de la nivel individual la populații întregi. Însă este necesar să folosim datele populaționale obținute din studiile clinice pentru vaccinuri pentru a putea recomanda vaccinarea pentru că este clar că aceasta scade toate riscurile”, a mai explicat medicul.