Organizația Mondială a Sănătății vine cu un anunț optimist privind două noi tratamente împotriva Covid-19. Astfel, pacienții infectați vor avea o nouă șansă la un tratament care ar putea avea rezultate favorabile. Reprezentanții OMS au transmis că cele două tipuri de tratament se administrează în anumite condiții, în funcție de forma bolii.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat, vineri, 14 ianuarie, două noi tratamente împotriva Covid-19, care se adaugă altor trei tratamente deja autorizate. Într-un anunț publicat în revista medicală British Medical Journal, experții de la OMS recomandă tratamentul cu anticorpi monoclonali, sotrovimab și un medicament utilizat de obicei împotriva artritei reumatoide, denumit baricitinib.
Aceste două tratamente se adresează în mod special anumitor pacienți. Astfel, sotrovimab este recomandat celor care se confruntă cu o formă ușoară a bolii, dar prezintă un risc ridicat de spitalizare, în timp ce, baricitinib este recomandat pacienților cu o formă de Covid severă sau critică, cărora urmează să li se administreze în combinaţie cu corticosteroizi. Potrivit specialiștilor, în cazul acestor pacienti, tratamentul crește șansa de supraviețuire și reduce riscul de a fi ventilați mecanic.
Până în acest moment, OMS a făcut recomandări privind trei tratamente: anticorpi sintetici vânduți sub denumirea de Ronapreve, din septembrie 2021, tocilizumab și sarilumab din iulie 2021 și corticosteroizi sistematici pentru pacienții grav afectați, din septembrie 2020. Recomandările tratamemtelor făcute de OMS împotriva Covid-19 sunt actualizate periodic, având la bază studiile clinice efectuate pe diferite tipuri de pacienţi.
În ciuda faptului că noile tratamente recomandate sunt similare cu cele deja existente, experții OMS recomandă alegerea acestora în funcție „de cost, de disponibilitate şi de experienţa medicilor”, făcând referire la baricitinib și tocilizumab şi sarilumab, ultimel două făcând parte din clasa de medicamente denumite „antagonişti ai interleukinei 6”.
În urmă cu o zi, directorul general OMS a transmis un avertisment serios privind pericolul reprezentat de tulpina Omicron. Acesta susține că, în ciuda acțiunii mai blânde de care a dat dovadă până acum această nouă tulpină prezintă un risc crescut, mai ales pentru persoanele nevaccinate.
„Deşi Omicron provoacă simptome mai puţin severe decât Delta (varianta dominantă până acum), acesta rămâne un virus periculos, mai ales pentru cei care nu sunt vaccinaţi”, a declarat şeful OMS, în cadrul unei conferinţe de presă.
De asemenea, Tedros Adhanom, a tras un semnal de alarmă privind consecințele exploziei de infectări în lume, putând lua naștere chiar și noi variante, mai periculoase decât cele actuale.
“Mai multă transmitere înseamnă mai multe spitalizări, mai multe decese, mai multe persoane care nu pot lucra, inclusiv profesori şi personal sanitar, şi mai multe riscuri de a apărea o altă variantă care va fi şi mai transmisibilă şi mai letală decât Omicron”, a spus acesta.
Responsabilul pentru situaţii de urgenţă al OMS, Michael Ryan, a transmis și el un avertisment privind gravitatea infecției cu Covid-19, însă a încurajat omenirea privind prevenirea și tratarea ei cu ajutorul vacicnurilor existente.