Odată cu noile restricții impuse la populația generală, au venit și noi reglementări cu privire la personalul medical din unitățile spitalicești care se confruntă cu pacienții infectați cu covid. INSP a anunțat noile măsuri recomandate pentru aceștia, măsuri ce vor ține cont de rata incidenței la trei zile, respectiv la șapte zile. Măsurile, mai spune INSP, se aplică în toate unitățile medicale din țară.
Oficial suntem deja în valul 5 al pandemie, ca urmare a catalogării variantei Omicron ca variantă dominantă. Pentru ziua de 11 ianuarie, conform comunicatului CNCCI, au fost înregistrate 8.861 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2 și 43 decese. Raportul zilei arată că numărul total de cazuri a urcat la 1.857.502, dintre care 59.070 au decedat și 1.760.487 de persoane au fost declarate vindecate.
Ca urmare a acestor noi date, la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP ), s-au luat noi măsuri pentru întreg personalul medical din unitățile spitalicești din țară, măsuri ce vor ține cont de rata incidenței de infectare, după cum urmează:
Testările, conform noilor măsuri INSP, se vor face în anumite condiții, iar criteriile includ criteriile clinice, cele legate de simptome ca tuse, febră, scurtarea respirației, sau debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei. Aceelași criterii mai fac referire și la simptome şi semne adiţionale mai puţin specifice pot include cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături şi/sau diaree, searată în documentul INSP. Condițiile regăsite în documentul INSP sunt, după cum urmează:
„Personalul medico-sanitar şi auxiliar asimptomatic vaccinat împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum şi cel care a trecut prin boala, dar la care au trecut mai puţin de 180 zile de la data primului test pozitiv, documentat cu bilet de externare din spital şi/sau buletinul de analiza cu rezultat pozitiv, nu necesită testare periodică”, se mai arată în document.
Măsurile anunțate de INSP spun că vor trebui făcute teste antigen sau PCR, la trei zile și, respectiv, la șapte zile, în condițiile în care se înregistrează o rată a incidenței mai mare de 1,5 la mia de locuitori.