Tulpina Omicron face deja ravagii în mai multe țări din lume, iar autoritățile devin din ce în ce mai speriate de rapiditatea cu care se transmite virusul. Pentru a evita un val extrem de agresiv, Israelul se pregătește intens pentru imunizarea populației și pentru găsirea oricărei metode care să ajute la combaterea pandemiei. Recent, un grup de medici și cercetători au primit o a patra doză de vaccin produs de Pfizer, pentru a măsura eficiența acesteia împotriva noii variante.
Guvernul din Israel s-a arătat deschis să găsească orice mijloc prin care să ajute autoritățile să țină sub control un posibil nou val generat de tulpina Omicron, care pare că se răspândește în lume cu o viteză nemaiîntâlnită până acum.
Atât în SUA, cât și în Marea Britanie, tulpina Omicron a devenit dominantă, în timp ce eficiența vaccinurilor făcute până acum începe să scadă. De aceea, recent, un grup de cercetători și medici au realizat o cercetare care are ca scop măsurarea eficienței dozei a patra asupra imunității organismului și implicit asupra tulpinii Omicron, iar participanții sunt medici și profesori voluntari, care au în comun un nivel scăzut al anticorpilor.
Întrebați cum se simt după ce au primit cea de-a patra doză de vaccin, mulți dintre participanți s-au arătat optimiști cu privire la efectele benefice ale dozei a patra.
„Nu mă simt ca un porcuşor de Guinea. Ştiu că imunitatea mea a scăzut cu mult sub prag şi, din cauza asta, risc să mă infectez cu varianta Omicron. Mai mult, pot fi un potenţial pericol pentru pacienţii de care mă ocup, veniţi pentru transplanturi de inimă”, au explicat unul dintre inițiatorii studiului științific de la Sheba Medical Center, Profesor Jacob Lavee.
Premierul israelian, Naftali Bennet, susține decizia unui grup de experţi care au recomandat, în urmă cu o săptămână, administrarea dozei a patra de vaccin Pfizer pentru categoriile persoanelor vulnerabile, respectiv, persoanele cu vârstă de peste 60 de ani, pentru angajaţii din Sănătate şi pentru cei cu sistem imunitar slăbit. La poli opuși, există și medici care nu consideră necesară imunizarea cu cea de-a doua doză booster.
“Nu cred că e nevoie în acest moment, dar lucrurile ar putea sta altfel peste o săptămână. Depinde de ceea ce se întâmplă în Marea Britanie, de ceea ce se întâmplă aici la noi. Dacă observăm cazuri mai grave, probabil că va fi o decizie corectă. De aceea, cred că e important să începem un studiu cât mai repede posibil”, a explicat Gili-Regev Yochay, de la Centrul Medical Sheba.