V-ați întrebat vreodată de ce jeleurile strălucesc? Ei bine, misterul a fost elucidat abia acum. Profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii Alimentare, Dan Cristian Vodnar, a dezvăluit ce se află, de fapt, în compoziția jeleurilor.
Jeleurile și bomboanele gumate sunt delicioase și aspectuoase, dar puțini știu ce mănâncă, de fapt. Aceste alimente au în compoziție un produs utilizat şi în industria automobilelor.
Pentru ca jeleurile să aibă un aspect lucios şi atrăgător, acestea sunt acoperite cu ceara cu care sunt lustruite automobilele, mai exact ceară de carnauba. Ceara de carnauba este obținută, de obicei, din frunzele palmierului Copernica cerifera şi îşi are originea pe teritoriul Braziliei. Pe etichetele alimentelor, ceara de carnauba este codificată E903.
Mai mult de atât, ceara de carnauba este utilizată și la produse de machiaj, a balsamurilor, cremelor și stick-urilor, conferind acestora stabilitate și rezistență la căldură.
Ceara de carnauba, cunoscută și sub denumirile de ceară braziliană, ceară de palmier și E903, este un aditiv alimentar utilizat ca agent de glazurare.
Producătorii care aplică pe fructe astfel de ceară susțin că fac asta pentru a preveni apariția ciupercilor și a bacteriilor, însă și pentru a conserva anumite fructe. Există cazuri în care ceara are punctul de topire la 85 de grade. Principalul proces de purificare a E903 constă în topirea în apă cu acid oxalic. Ceea ce înseamnă că sunt slabe șanse ca aceasta să dispară prin spălarea fructelor.
Specialiștii avertizează și spun că este posibil ca o parte din chimicale să rămână pe coaja fructelor. În timp, această ceară rămâne pe pereții sistemului digestiv și poate crește riscul apariției cancerului.
Există, însă, și ceară fabricată din ingrediente naturale, care nu dăunează sănătății. Aici putem aminti ceara organică de pe fructe, care este alcătuită din ceară de albine și nu conține ingrediente pe bază de petrol.