28 nov. 2021 | 22:52

Băutura care i-a cucerit pe bunicii noștri, din nou în prim-plan. Românii o consumă din ce în ce mai mult

Utile
Băutura care i-a cucerit pe bunicii noștri, din nou în prim-plan. Românii o consumă din ce în ce mai mult
Braga turcească este o cunoscută băutură derivată din Boza.

Ai visat vreodată să trăiești viața unui sultan? Acumr ar putea fi șansa ta! Inspirația pentru acest sorbet elegant și delicios vine direct din palatul vechiului Imperiu Otoman. Închideți ochii și savurați gustul sorbetului de rodie, cu întorsături de gust intrigante adăugate de condimentele aromatice precum ghimbirul, scorțișoara și cuișoarele. Sau braga turcească, o cunoscută băutură derivată din Boza.

Boza, una dintre cele mai vechi băuturi turcești

Boza este una dintre cele mai vechi băuturi turcești și este preparată din cereale fermentate. În Turcia se folosește mai ales grâu dur, iar în alte țări se folosește porumb, orz, secară, ovăz, grâu, hrișcă… Conține valori nutritive precum proteine, calciu, fier, zinc, fosfor, tiamină, riboflavină și niacină. Oferă stomacului o senzație de sațietate, așa că este mai bine să nu beți boza în timpul sau chiar înainte de masă.

Turcii din Asia Centrală au început să facă boza în secolul al X-lea. În secolul al XVI-lea, boza a fost interzisă de sultanul Selim al II-lea din cauza opiului folosit în amestec. De asemenea, în secolul al XVII-lea, boza a avut parte de interzicerea băuturilor alcoolice de către sultanul Mehmet al IV-lea, deoarece fermentarea excesivă a provocat un nivel alcoolic mai ridicat.

În secolul al XVII-lea, călătorul turc Evliya Çelebi a relatat că boza era băută în mare parte de către janissarii din armată și că aceasta conținea un nivel scăzut de alcool. Așadar, era tolerată datorită efectului său de încălzire și întărire pentru soldați.

În secolul al XIX-lea, versiunea dulce și fără alcool a devenit populară la Palatul Otoman, dar și în societate. Hacı Sadık Bey este fondatorul celui mai cunoscut brand de boza de astăzi, Vefa.

În 1870 a emigrat din Albania și s-a stabilit în cartierul Vefa din Istanbul. El a reinterpretat boza subțire și acră. Versiunea sa era mai groasă, mai puțin acrișoară, și a devenit un brand în 1876. Astăzi, marca încă mai produce boza între octombrie și aprilie.

Unde poți să bei Boza

În urmă cu câteva decenii, în serile de iarnă se auzeau pe străzi vânzătorii de boza strigând pentru a vinde boza proaspăt preparată. În paralel cu dezvoltarea industrială și creșterea rapidă a modelelor de consum, boza și-a revendicat locul în magazine încă de la începutul anilor 2000.

Braga, băutura fanariotă din secolul XVIII î.Hr

Braga turcească, o cunoscută băutură, regăsită la sud de Dunăre, este derivată din Boza. Celebra licoare se servește, conform tradiției, alături de un șerbet delicioas, o înghețată, sau chiar alături de o halviță dulce. Și ca să fie tot menu-ul complet, dacă mai adaugi și o cafea turcească, făcută la nisip, deja te răsfeți exact ca vechii sultani. Rețeta pentru bragă s-a păstrat la fel de sute de ani, și ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 cană de bulgur, spălat bine în câteva ape
  • ¾ cană de zahăr
  • ½ linguriță de esență de vanilie
  • 8 g de drojdie uscată
  • ¼ cană de apă călduță
  • 2 linguri de zahăr

În ceea ce privește modul de preparare, ai nevoie în prmul rând de bulgur, care este un aliment pe bază de cereale obținut din crupe sparte și fierte de mai multe specii de grâu, cel mai adesea din grâu dur. Bugluru e lasă peste noapte într-un vas cu apă, apoi a doua zi se mai adaugă apă, după care se pune la foc mic, pentru ca boabele se se înmoaie bine.

După ce a fiert, aproximativ trei ore, se scurge de apa rămasă,  după care adăugăm restul de ingrediente, dar înainte de asta trebuie să mai parcurgem niște pași. Drojdia uscată, amestecată cu apă călduță se amestecă cu 2 lingurițe de zahăr, până acesta se dizolvă de tot. Apoi, se toarnă peste bulgurul fiert și se amestecă din nou, până devine totul omogen. Rezultatul amestecat se lasă într-o oală acopeită cu un șervet la fermentat, timp de trei zile.

Când au trecut cele trei zile de fermentat se adaugă vanilia și restul de zahăr, conform listei de mai sus, după care o băgăm la frigider. Când se omogenieazaă cum trebuie, adăugăm scorțișoară și boabele de năut și o putem servi. Așa că poftă bună!

 

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Schimbări la plata taxelor. Măsura care intră în vigoare în 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro