Apar declarații oficiale cu privire la decizia greșită a Camerei Deputaților de a respingere urgentarea certificatului Covid. În cursul serii de joi, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a afirmat că, atâta timp cât 20 de state europene folosesc cu succes acest certificat, obligativitatea introducerii lui nu mai reprezintă o discriminare, ci mai exact o voinţă politică de a respinge un instrument important în combaterea pandemiei.
În cursul serii de joi, Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a negat oficial orice formă de discriminare care ar putea fi înțeleasă prin introducerea certificatului Covid, ca obligativitate pentru a permite accesul la locul de muncă sau în alte instituții publice. Acesta a susținut a dat exemplul multor alte state europene care s-au folosit de acest instrument în lupta cu Covid-19, iar rezultatul pozitiv este cât se poate de evident.
”Nu suntem într-o situaţie de discriminare. Dacă acest instrument a fost folosit cu succes în 20 de state din Uniunea Europeană nu e o problemă de discriminare, ci e o problemă de voinţă politică. Până la urmă realitatea este dură (…) realitatea este că noi trăim într-o societate în care lângă noi mor oameni, îi cunoaştem sau mai puţin, nu sunt doar cifre, sunt nişte tragedii. Şi cei care supravieţuiesc rămân cu nişte probleme şi sechele pe termen lung”, a afirmat preşedintele CNCD, la Digi24.
În continuaere, șeful CNCD a oferit exemplul sectorului educațional, puternic afectat de această situație scăpată de sub control. Potrivit lui Asztalos Csaba, acceptarea certificatului în primă fază de către Senat și Camera Deputaților deschidea o portiță către găsirea celei mai corecte variante privind legalitatea acestui proiect. Mai mult, președintele CNCD susține că această lege a certificatului Covid ar fi trebuit să fie abordat cu multe luni înainte, astfel că situația ar fi stat astăzi cu totul altfel.
„Copiii noştri sunt în al treilea an şcolar în care sunt afectaţi de pandemie şi vedem că da, mulţi recunosc, dintre politicieni, că cel puţin de 5-7 luni trebuia să avem certificatul verde.
Aveam timp, chiar dacă adoptam o lege care nu-i perfectă, să treacă această lege prin filtrul Curţii Constituţionale, Curtea Constituţională ar fi avut posibilitatea să spună în acest punct este ok, în aceste 2-3 puncte nu este ok, se corecta legea în Parlament şi ne asumam aplicarea acestei legi pentru că de aceea suntem în funcţii de demnitate publică, să luăm decizii şi care nu sunt populare”, a concluzionat oficialul.