Într-o perioadă extrem de grea pentru România, în timpul unei crize sanitare fără precedent, apar informații scandaloase potrivit cărora mai mulți medici din linia întâi au apelat la falsificarea documentelor oficiale, pentru a fi scutiți de îngrijirea pacienților Covid-19. În urma acestei descoperiri, ministrul interimar al Sănătății a oferit primele declarații în acest sens.
Potrivit ultimelor informații apărute în Sănătate, cel puțin 12 medici au apelat la falsificarea adeverințelor medicale pentru a fi scutiți de îngrijirea pacienților Covid. Momentan nu se cunoaște motivul pentru care s-a apelat la astfel de metode, însă ministrul Sănătății este decis să demareze o întreagă acțune de control, fiind anunțată trimiterea corpului de control pentru verificări în mai multe spitale.
Mai mult, Cseke Attila consideră că astfel de controale trebuie efectuate oriunde există reclamații de acest gen, având în vedere datoria pe care medicii o au față de pacienți, indiferent de afecțiunea de care suferă.
“Am luat decizia de a trimite corpul de control pentru verificări, din respect pentru personalul medical aflat în linia întâi, dar și pentru pacienții care așteaptă din partea noastră corectitudine și profesionalism. Nu se poate ca unii să muncească de luni întregi fără oprire și alții să se sustragă nejustificat. Vom trimite astfel de controale la toate sesizările pe care le vom primi până oamenii vor înțelege că trebuie să își facă datoria”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, potrivit Mediafax.
Autoritățile au declanșat o anchetă joi, 28 octombrie, după ce a apărut pe Facebook un grup care vindea certificate false digitale pentru suma de 400 de lei, acest fenomen fiind tot mai des întâlnit. Motivul principal ar putea fi obligativitatea în tot mai multe locuri a accesului pe bază de certificat de vaccinare.
Medicii atrag atenția că, pe lângă încălcarea legii, efectele nefaste se pot reflecta asupra sănătății persoanelor care apelează la aceste metode, astfel că ele pot ajunge la spital în stare gravă, mințind medicii până în ultimul moment că sunt imunizați.
”Acest lucru duce la complicarea tratamentului pacienților. Nu au înțeles că sinceritatea este foarte importantă pentru că un pacient care este vaccinat de obicei dezvoltă o formă ușoară a bolii, pe când la un pacient nevaccinat există posibilitatea să dezvolte o formă severă și atunci îngrijirea este diferită.
De asta este important ca în timpul discuției pe care o avem cu pacientul să fie sincer și să spună dacă este vaccinat sau nu”, a explicat Florin Roșu, pentru ziare.com.