Medicul Alexandru Rafila transmite un nou mesaj pentru cetățeni și pentru autorități. După ce România a traversat cea mai neagră zi a pandemiei, reprezentantul României la OMS susține că în această situație un lockdown este cea mai potrivită măsură pentru a reduce puțin cazurile de infectare. Potrivit acestuia, decizia unei astfel de măsuri trebuie anunțată de cineva cu credibilitate din fruntea statului.
Potrivit medicului Alexandru Rafila, în România este nevoie de introducerea carantinei totale pentru a evita infectarea cu Covid-19 în același ritm năucitor. Din păcate, criza sanitară din țară se reflectă în tot haosul existent în prezent, dar mai ales în numărul extrem de mare al deceselor.
Pentru ca oamenii să accepte și să conștientizeze necesitatea acestei măsuri, reprezentantul României la OMS consideră că cel care va anunța această decizie trebuie să fie un oficial asumat, care să știe cum să prezinte situația și care să nu susțină că această situație este din vina cetățenilor.
„Lockdown-ul este o măsura extremă, dar aceasta a fost luată de mai multe țari care aveau o situație epidemică mai bună ca România. Ea nu este generată de numărul total de cazuri, ci atunci când oamenii nu mai au loc în spital, pentru a scădea transmiterea virusului. O măsura de genul acesta, impusă de cineva care nu e credibil, nu are succes.
Cineva ar trebui să-și asume, pentru că dacă spun că populația e de vină, atunci nici la o astfel de măsură populația nu o va accepta. Oamenii care au generat un dezastru vin acum și impun măsuri extreme, iar românii trebuie să accepte aceste măsuri. Lucrurile astea trebuie discutate deschis. Trebuie puțina asumare, empatie față de oameni și sinceritate. Acestea au lipsit total de la conducătorii țării și autorități”, a declarat Alexandru Rafila, la Realitatea PLUS.
De aceeași părere cu cea a medicului Rafila este și Beatrice Mahler, manager al Institutului Marius Nasta, care recunoaște că doar un lockdown ar putea să ajute la scăderea numărului de infectări. Din păcate, aceata a declarat că morga spitalului nu mai face față, iar spitalul este arhiplin.
„Orice moment în care impunem restricții dure înseamnă o fază de platou care apare în 7-10 zile, cu scăderea numărului de cazuri. Din păcate, suntem într-o situație prin care nu mi-am imaginat că vom mai trece, în care lockdownul se impune pentru a salva vieți. Avem o situație dramatică, oamenii se îmbolnăvesc unul după altul și singura soluție sunt măsuri extrem de dure pentru noi toți”, a declarat medicul Beatrice Mahler, manager al Spitalului „Marius Nasta” din București.