O femeie din Sibiu a fost surprinsă de către un echipaj de poliție rutieră circulând cu o viteză cu mult pestea cea admisă legal. Drept urmare, șoferița a fost trasă pe dreapta și mustrată de către oamenii legii printr-o amendă uriașă, cât și cu șase puncte de penalizare. La scurt timp după plata amenzii, sibianca a descoperit în procesul verbal o greșeală care i-ar fi putut anula pedeapsa. Astfel, femeia a depus o plângere la Judecătoria Alba Iulia, iar ulterior, aceasta a câștigat în instanță.
O femeie din Sibiu a fost surprinsă de polițiști, în luna mai a acestui an, circulând cu o viteză mai mare decât limita legală pe raza localităţii Ciugud din Alba Iulia. Aceasta a primit drept sancțiune 6 puncte de penalizare și o amendă în valoare de 870 de lei. În urma plății în timp util, șoferița a plătit pedeapsa la jumătate, astfel că a scos din buzunar suma de 435 de lei. Din fericire, aceasta a observat o greșeală uriașă pe procesul verbal întocmit de polițist, astfel că a obţinut în justiţie anularea sancțiunii.
S. Nicoleta a condus pe data de 16 mai 2021 un autoturism pe DJ 107, în localitatea Ciugud, cu viteza de 85 km/h, viteza maximă admisă pe respectivul sector de drum fiind de 50 km/h. După ce și-a primit și achitat amenda, femeia a aobservat că pe procesul verbal nu erau menționate ziua, luna și anul producerii contravenției, așa cum ar trebui să se întâmple, potrivit legii în vigoare.
Astfel, pe data de 20 mai, S. Nicoleta s-a prezentat la Judecătoria Alba Iulia, acolo unde a depus o plângere cu cele sesizate, solicitând admiterea plângerii contravenţionale cu consecinţa anulării procesului-verbal de contravenţie şi exonerarea de la plata amenzii contravenţionale.
În urma plângerii sale, însuși magistratul care a judecat cazul a admis că sancțiunea dată de oamenii legii nu corespunde cu legistlația în vigoare, solicitând de asemenea anularea amenzii.
”Examinând procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei sub aspectul legalităţii întocmirii sale, instanţa apreciază că acesta nu a fost întocmit cu respectarea dispoziţiilor legale incidente, conţinând vicii care duc la necesitatea anulării lui sub acest temei. În procesul verbal de contravenţie nu s-a menţionat data comiterii faptei, respectiv nu figurează ziua, luna, anul în care s-a fi săvârşit presupuse faptă de natură contravenţională, fiind precizată doar ora, respectiv 15.48. un astfel de viciu inerent al actului administrativ individual atacat nu poate fi complinit prin probaţiune extrinsecă”, a transmis acesta.
Potrivit instanţei, prezența datei pe procesul verbal este esenţială pentru calcularea termenului de prescripţie, dar şi a termenului care îi dă dreptul la apărare persoanei sancționate.
„În măsura în care se contestă lipsa caracterului contravenţional al unei fapte, data săvârşirii acesteia este importantă pentru asigurarea dreptului la apărare, deoarece doar prin menţionarea unei date exprese contravenientul poate face dovada contrară negativă, respectiv că nu s-a aflat la acea dată în locul respectiv unde ar fi fost săvârşită fapta de natură contravenţională ce i se impută. Nimeni nu poate face dovada faptului că nu s-a aflat niciodată într-un anumit loc, motiv pentru care lipsa datei o vatămă iremediabil pe persoana sancţionată contravenţional”, se mai arată în decizia instanței.
Mai mult, mgistratul a judecat aspru lipsa de atenție a polițiștilor, suferând că oamenii legii „trebuie să manifeste diligenţă sporită în exercitarea funcţiilor încredinţate, iar încălcarea dispoziţiilor legale şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale prin procese verbale completate în mod vicios, fără menţionarea tuturor elementelor imperativ prevăzute de către legiuitor trebuie să fie sancţionată cu anularea actului administrativ nelegal”, a concluzionat acesta, potrivit adevarul.ro.