Valul patru al pandemiei aduce panică și disperare în rândul cetățenilor și al medicilor, astfel că lipsa locurilor din spitale reduce semnificativ șansele de supraviețuire ale pacienților care stau la coadă pentru a prinde un pat la Terapie Intensivă sau în saloanele în care există paturi conectate la oxigen. În această dimineață, reprezentanții Institutului “Marius Nasta” au decis să recurgă la o variantă mai puțin obișnuită pentru a face loc în curtea spitalului pentru containerele de triaj ale pacienților.
Găsirea celor mai rapide soluții pentru a primi și a trata pacienții de Covid-19 este prioritară în toate spitalele din România, în contextul în care, numărul infectărilor a explodat. Pe lângă metodele de urgențe adoptate de reprezentanții de la Marius Nasta, printre care, introducerea paturilor pe holurile spitalelor și a scaunelor printre paturile din saloane, aceștia au fost nevoiți să transplanteze 14 copaci din curtea instituției în altă zonă, tot în curte, pentru a asigura un spațiu suficient pentru instalarea cinci noi containere de triaj pentru pacienți.
Pentru ca acest plan să poată fi pus în practică, unitatea medicală a primit ajutor din partea companiei municipale „Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde”, care a intervenit cu un utilaj potrivit pentru această acțiune de transplantare. Mai mult, managerul spitalului a dezvăluit că cele cinci containere montate în locul copacilor vor fi achiziționate de instituția spitalicească prin fonduri europene, potrivit g4media.
În urmă cu două zile, Institutul Marius Nasta a transmis un mesaj prin care a explicat situația delicată în care se află unitatea medicală, în raport cu numărul pacieniților Covid-19, care depășesc capacitatea de internare a spitalului.
„104 pacienți în secția COVID la o secție de 81 de paturi și 15 pacienți în ATI COVID … iar pacienții continuă să vină cu forme severe de insuficiență respiratorie.
Cel mai dificil lucru este să asigurăm oxigenul, nu pentru că nu am avea stocator de oxigen, dar avem surse de oxigen doar la 81 de paturi, iar pentru restul pacienților avem doar butelii de oxigen și concentratoare de oxigen cu un debit mult scăzut față de nevoia pe care ei o resimt”, a fost mesajul transmis pe pagina de Facebook a spitalului.
Din păcate, managerul instituției, Beatrice Mahler, a dezvăluit că, pe lângă numărul mare de pacienți, există, de asemenea, o criză a angajaților, dar și a locurilor de la morga spitalului.
„În acest moment avem mari probleme cu eliberarea paturilor de la ATI, cu găsirea locurilor pentru cei care vin în stare gravă. Asta şi pentru că nu avem suficienţi angajaţi”, a declarat dr. Beatrice Mahler pentru Reuters.