La 50 de zile după Învierea Domnului se sărbătorește Pogorârea Duhului Sfânt. Această sărbătoare este cunoscută în popor sub numele de Rusalii, Duminica Mare sau Cincizecimea. În acest an Rusaliile pică pe data de 20 și 21 iunie 2021. Iată 8 tradiții și obiceiuri de Rusalii, precum și un obicei vechi de sute de ani care se face și astăzi.
Numele de Rusalii provine de la Rosalia, care reprezenta sărbătoarea romană a trandafirilor sau rozelor. Peste aceasta se suprapunea sărbătoarea creștină care în trecut era închinată și strămoșilor.
Creștinii ortodocși sărbătoresc în acest an Rusaliile pe 20 și 21 iunie. Aceste două zile sunt declarate zile libere legale pentru angajați. Acestă sărbătoare încheie ciclul pascal care este format din trei momente care marchează începerea creștinismului prin formarea Bisericii:
Iisus, la Cina cea de Taină a anunțat Pogorârea Duhului Sfânt, potrivit libertatea.ro:
„Eu vă spun adevărul. Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, îl voi trimite la voi”.
Există o serie de tradiții și obiceiuri, unele veci de sute de ani, legate de această sărbătoare a Rusaliilor, pe care credincioșii le respectă cu sfințenie. Iată 8 tradiții și obiceiuri de Rusalii:
Potrivit obiceiurilor, în Ardeal, de Rusalii se practică obiceiul: udatul nevestelor. Pentru ca acestea să fie sănătoase și frumoase tot timpul anului sunt stropite cu apă.