Medicul Virgil Musta de la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara le recomandă cetățenilor să se vaccineze în ritm rapid pentru a evita răspândirea virusului și a mutațiilor rezistente care ar putea crea probleme legate de eficiența serurilor anti-Covid-19.
“Eroul în halat alb”, așa cum a fost supranumit medicul Virgil Musta din Timișoara, atrage atenția asupra câtorva aspecte de care românii trebuie să țină cont în lupta cu virusul nemilos. Renumitul medic a explicat că vaccinarea rapidă a unui procent mare din populație este esențială, altminteri, riscăm să pierdem lupta cu pandemia.
Medicul infecționist a explicat pe înțelesul tuturor condițiile în care actualele vaccinuri anti-Covid-19 nu vor mai face față mutațiilor care pot apărea în urma dezvoltării unor patologii ale tulpinilor nou apărute. Pentru a evita ca tulpinile cu proteine modificate să se răspândească și să devină invincibile în fața vaccinului, medicul Virgil Musta le recomandă cetățenilor să meargă în număr mare să se vaccineze.
„Nu sunt studii care să arate exact nivelul necesar de anticorpi pentru o protecţie solidă. Pe de altă parte, grija noastră cred că trebuie să fie mai mult asupra nivelului de anticorpi care ar putea să nu te protejeze din cauza apariţiei unui nou virus prin mutaţii genetice.
Eu cred că aici este problema esenţială, pentru că noi, dacă nu ne vaccinăm într-un ritm rapid şi într-un număr foarte mare, există riscul (în timpul campaniei de vaccinare – n.r.) să se selecteze tulpini cu proteine modificate, care să nu mai fie recunoscute de aceşti anticorpi, indiferent de titrul pe care îl avem“, a dezvăluit acesta, la Digi24.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a încheiat revizuirea unui studiu cu privire la folosirea anticorpilor monoclonali sotrovimab, cunoscuți sub denumirea VIR-7831 și GSK4182136, care se adresează adulților și adolescenților cu vârsta de peste 12 ani.
Noul medicament se administrează intravenos în perioada de debut a bolii. Medicul Virgil Musta a explicat, de asemenea, condițiile în care acest medicament își face efectul și modalitățile care trebuie găsite pentru ca pacienții să poată beneficia de tratament.
„Acest medicament este eficient în faza inițială a bolii, deci în prima săptămână de boală, de aceea este important ca diagnosticul bolii să fie precoce și să se administreze cât se poate de repede acești anticorpi monoclonali.
La noi în țară, pacienții vin în spital cu forme severe de boală sau moderat severe. Eficiența acestor terapii monoclonale este în prima săptămână de boală, în faza virală, cumva trebuie găsită soluția pentru a se putea administra în această etapă”, a dezvăluit medicul Virgil Musta, potrivit banatulazi.ro.