Radu Gabriel Pârvu a fost unul dintre cei mai valoroși erudiți români și discipol al lui Constantin Noica. A fost infectat cu o formă agresivă de COVID-19 și s-a stins din viață luni, 3 mai.
Radu Gabriel Pârvu a fost decan al Facultății de Științe Juridice, Administrative și ale Comunicării la Universitatea Constantin Brâncoveanu din Pitești și profesor universitar de Comunicare și Filozofie. Infectat cu noul coronavirus, a fost internat aproape o lună la Spitalul Valea Iașului din Argeș.
Radu Pârvu, doctor în filosofie al Universității din București, și-a desăvârșit formarea profesională la mai multe universități. Printre acestea putem preciza: Universitatea „Friedrich Wilhelm” din Bonn, Facultatea Tehnică „Otto von Guericke” din Magdeburg, Universitatea „Ruhr” din Bochum și la Institutul pentru Științe ale Educației de pe lângă Univeristatea din Viena.
„Puţini ştiu că Radu Gabriel Pârvu a fost cel mai de seamă germanist din istoria României şi că trăia la Piteşti. A tradus opere fundamentale din Kant, Fichte, Schelling, Hegel, Schopenhauer, Liszt, Nietzsche, Scheller, Kafka, Jung, Ruppert etc. A fost traducător, scriitor, scenarist, profesor universitar de Comunicare şi Filozofie”, spune scriitorul Jean Dumitraşcu.
Radu Gabriel Pârvu a fost responsabil pentru ediția „Opere complete” ale lui Kafka la Editura Rao din București. De asemenea, a fost membru al Societății Internaționale Schelling, al Societății Germaniștilor din România și laureat al Premiului național acordat de Allianz Kulturstiftung din Munchen pentru cel mai bun proiect de traducere din limba germană în română.
După o muncă continuă de șapte ani, în 2012, Radu Gabriel Pârvu a lansat traducerea capodoperei lui Artur Schopenhauer „Lumea cu voință și reprezentare”. Cartea are 1250 de pagini. Lansarea traducerii a fost realizată la o distanță de două sute de ani de la apariția ei în limba germană.
Filosoful Cătălin Cioabă, redactorul lucrării, spune că „nu noi am așteptat peste 200 de ani de această traducere, ci ea și-a așteptat acest traducător”. Pe de cealaltă parte, Scriitorul și filosoful Horia Roman Patapievici a descris evenimentul editorial ca fiind ”o enormă sărbătoare pentru cultura română, o restanță pe care în fine o împlinește”
În întreaga sa activitate scriitoricească, Radu Gabriel Pârvu s-a raportat cu prețuire la cei care i-a fost maestru formator, filosoful Constantin Noica. Profesorul a format și el, mai departe, zeci de generații de studenți ai Universității Constantin Brâncoveanu.