Modernizarea drumului județean Transalpina de Apuseni a ajuns la un stadiu de execuție de 50%. Lucrările continuă, iar autoritățile spun că drumul turistic urmează să fie finalizat în a doua parte a anului 2022.
Investiția derulată de Consiliul Județean Alba este finanțată cu fonduri europene și costă 156 de milioane de lei. Drumul este de la Aiud până la Bucium, unde face joncțiunea cu Dn74, având o lungime de 78,5 kilometri.
Transalpina de Apuseni străbate o zonă turistică importantă din județul Alba. În momentul de față, localitățile din această zonă sunt în izolare, însă până la finalizarea proiectului, vor ieși din izolare. Este vorba despre localitățile Ponor, Mogoș și Râmeț.
După demararea proiectului de modernizare a drumului județean, prețul terenului din aceste localități a crescut semnificativ. În anul 2019, nu exista niciun interes imobiliar în această zonă. În prezent, un metru pătrat de teren aici se vinde cu aproximativ 6 euro.
Lucrările au început în vara anului 2019 și urmează să fie finalizate în a doua parte a anului 2022. Prin contract, termenul asumat este primăvara anului 2023. Însă, este foarte posibil ca acesta să fie devansat pentru sfârșitul anului 2022.
Investiția a fost împărțită în două loturi. Primul lot costă 79,72 milioane de lei, iar al doilea costă 76,25 milioane de lei. Ambele loturi au fost câștigate de Asocierea Societatea de Construcții Napoca – Operes SRL (Italia) – Cosedil SPA (Italia).
În perioada următoare, se va trece la faza de asfaltare, începând cu zona dinspre municipiul Aiud. Proiectul prevede modernizarea drumului, dar și construirea a șapte kilometri de pistă de biciclete în zona Aiud. Mai mult de atât, se vor construi și 21 de stații de autobuz, 14 poduri și circa 200 de podețe.
De-a lungul drumului se află Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului, cu pereţi abrupţi şi vârfuri ascuţite. De asemenea, pe drum sunt numeroase zone de belvedere care oferă privelişti până spre Retezat, Şureanu sau Muntele Mare. Din Ponor, imaginea panoramică cea mai frumoasă este spre Muntele Mare şi culmea Bedeleu, care străjuieşte zona Salciua – Posaga. Din comună Râmeţ, peisajul se deschide spre culoarul Mureşului şi Podişul Transilvaniei.
De asemenea, lucrarea presupune 23 de kilometri de fundații adâncite și 73 de kilometri de șanțuri de beton. Drumul județean străbate culmi de peste 1.000 de metri. În tot acest timp, trece și prin zone de o frumusețe nedescrisă, cu poienițe specifice Munților Trăscău, păduri, ramură sudică a Apusenilor.
Comunele din această zonă sunt puțin populate și sărace. Odată cu finalizarea proiectului, autoritățile speră ca depopularea să fie oprită, iar dezvoltarea turismului să asigure venituri pentru localnici și administrație.