Anul acesta, datorită pandemiei, părinții au petrecut mai mult timp decât oricând alături de copiii lor. Pe partea cealaltă parte, în centrele de primire în regim de urgență au crescut cazurile de adolescenți care au fugit de acasă.
Poate părea un paradox, însă anul în care părinții au stat mai mult în preajma copiilor, cazurile de adolescenți care au fugit de acasă a crescut. Majoritatea au ajuns în centrul de primire în regim de urgență. De aici au plecat în scurt timp către familii.
Cu toate acestea, există cazuri în care prăpastia în părinți și copii este atât de mare încât reintegrarea poate fi extrem de dificila. În astfel de cazuri se impun alte măsuri de protecție. Alina Mocanu este psiholog și este de părere că nu este de ajuns ca părinții și copiii să împartă același spațiu pentru a comunica eficient.
Aceasta a constatat faptul că adolescenții se îndreaptă, foarte devreme, către prieteni și anturaj. De aici ei obțin validare. Pentru acest lucru se aliniază la valorile acestui grup. Iar, de cele mai multe ori, aceste valori nu au nimic în comun cu valorile familiei.
Vremurile se schimbă, lucru constatat de majoritatea părinților, iar psihologul spune că noi rămânem tributari unui anumit model vechi de parenting.
„Noi avem nişte modele după care suntem setaţi, cu care am fost şi noi obişnuiţi, şi nu mai funcţionează. Noi eram motivaţi altfel, acum pe ei îi motivează mai mult afirmarea în cadrul grupului, apartenenţa la un grup, să aibă un cuvânt de spus acolo. În grup sunt fel şi fel de copii, fiecare are propriile valori, propriile principii de viaţă, tu poate nu le ai, şi atunci, ca să fii la nivelul lor trebuie să te adaptezi şi să faci lucruri care intră, unele dintre el, în cadrul comportamentelor extreme, cum ar fi: fuga de acasă, miunciună, furt…“, spune psihologul Alina Mocanu cum se ajunge la evenimentele care, în cele din urmă, îi trezesc pe părinţi.
Semnele unui copil care are nevoie de mai multă atenție din partea părinților vin întotdeauna. Din păcate, părinții le sesizează rareori sau prea târziu. Comunicarea este un edificiu care se clădește în timp.
Dacă simți, ca părinte, că ai probleme în relația părinte – copil, și nu o poți rezolva singur, este important să ceri ajutorul. Problema nu va trece de la sine, iar copilul va căuta înțelegere și validare în altă parte.