Credincioșii îl ragă pe Dumnezeu să le lumineze mintea și cugetarea, în momentul în care duc degetele de la mâna dreaptă, la frunte. Atunci când coboară mâna la piept, ei arată că sunt gata să îl iubească pe Dumnezeu din toată inima. Atunci când ating umerii, credincioșii îi închină Domnului toate puterile lor sufletești ș trupești.
Preoții sfătuiesc credincioșii să se închine în mai multe momente din viața lor, nu numai atunci când trec prin fața unei biserici, cum ar fi:
Potrivit ortodoxia.me, semnul Sfintei Cruci se face astfel:
”Semnul Sfintei Cruci se face astfel: îndoim înlăuntru și lipim de podul palmei drepte degetul mic și inelarul, apoi împreunăm vârfurile degetelor gros, arătător și mijlociu de la aceeași mână și cu ele astfel împreunate ne însemnăm pe frunte, pe piept, pe umărul drept și pe umărul stâng.”
Fiecare rugăciune începe rostind: În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin. Aceste cuvinte sunt însoțite de semnul Sfintei Cruci, astfel:
Atunci când trecem prin fața unei biserici și ne închinăm, ne facem cruce în public. Acest lucru are o importanță deosebită amintită de Sfântul Chiril din Ierusalim. Potrivit basilica.ro, acesta spunea că:
„Să nu ne rușinăm a mărturisi pe cel răstignit”.
Prin faptul că ne facem cruce când trecem prin fața unei biserici, recunoaștem sacrificiul pe care Iisus Hristos l-a făcut pentru omenire. În același timp, gestul mai poate fi interpretat și ca o formă de respect și căință.
Însemnarea cu semnul Sfintei Cruci este o deprindere creștinească foarte veche, chiar din timpul Sfinților Apostoli. Părinții spun că Sfânta Cruce ajută credincioșii, fiind de ajutor în mai multe situații, deoarece este: