Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre posibilitatea de prelungire a anului școlar, în condițiile în care pandemia de Covid-19 a afectat desfășurarea cursurilor și calitatea informațiilor asimilate.
Sorin Cîmpeanu a vorbit în urmă cu câteva ore despre posibilitatea prelungirii anului școlar, atâta timp cât profesorii, părinții și elevii susțin acest modificare a structurii școlare. Acesta a subliniat că inițiativa nu va veni din partea Ministerului Educației, în schimb, o va susține dacă va fi necesar și se va dori acest lucru.
„Dacă din consultări reiese din partea tuturor – elevi, profesori, părinți – că se dorește o extindere a anului școlar, chiar a anului școlar 2021 – 2022, Ministerul Educației (ME) va susține această inițiativă, dar să există o dorință unanimă a tuturor celor implicați.
Structura anului școlar 2021-2022 o știm. Dacă vrem să modificăm ceea ce știm, ME nu va avea inițiativa de modificare, dar dacă ei vor avea inițiativa, ME va susține.
Nu dorim să inducem încă o modificare pentru anul școlar următor, dorim să punem în discuție și să extindem perioada de școală din septembrie 2022. Asta da”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a dezmințit afirmația secretarului de stat în Ministerul Sănătății, potrivit căreia, lipsa personalului medical este o “falsă problemă” a lipsei de testări din școli. Ministrul Educației susține că testele rapide antigen pot fi folosite exclusiv de către personalul medical. Acesta a dezvăluit, de asemenea, că în prezent, doar 18% din școli dispun de cabinet medical.
„Nu e o falsă problemă. Putem să cerem chiar pe 4 mai deschiderea tuturor școlilor cu prezența fizică. Dacă ministerul Sănătății are suficient personal medical pentru testare, înseamnă că putem deschide toate școlile cu prezență fizică.
Testele noninvazive ne spun specialiștii că nu sunt bune. Atunci, ne rămân acele teste antigen rapide care sunt considerate de unii părinți invazive. Se recoltează de personal medical calificat și aici e problema. Este deficitară prezența acestui personal în școli. Condițiile de testare, dacă părintele și-a dat acordul și dacă e cabinet școlar medical.
Dacă nu e cabinet medical cu personal calificat, în acele situații trebuie anunțat DSP. Părinții sunt anunțați și ar trebui să contacteze medicul de familie. Însă, doar 18% din școli au cabinete medicale școlare. În aceste cabinete medicul vine prin rotație.
Nu există o disponibilitate continuă. Unde nu sunt cabinete medicale nici nu are rost să fie păstrate testele că nu are cine să le facă. Aceste școli intră doar în sarcina DSP”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.