Profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre protocolul de înmormântare al persoanelor decedate din cazua infecției cu Covid, dar și despre posibilitatea schimbării acestuia de către cei care dețin puterea. Potrivit reputatului medic, acest protocol care jignește demnitatea oricărei ființe umane este convenabil pentru autoritățile care nu doresc să-și asume nicio răspundere față de vreun posibil risc al unei schimbări.
Ultimele luni au reprezentat o perioadă de coșmar pentru toate familiile care au fost obligate să-și înmormânteze persoanele dragi după protocolul înmormântării Covid, respectiv, acela de a băga pacienții decedați într-un sac de plastic, iar sicriul să fie sigilat. Pe lângă aceste condiții nedemne pentru orice om, familia este obligată să meargă cu sicriul direct la cimitir, fără a i se permite să i se facă o slujbă creștină într-o biserică.
În cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, Mihai Gâdea a vorbit despre aceste situații grele prin care mii de români au trecut. Alexandru Rafila, invitatul de ieri seară, a explicat că aceste protocoale se pot schimba imediat, printr-un ordin de ministru, atâta vreme cât cei care sunt în măsură să facă acest lucru, sunt pregătiți să își asume un minimum de responsabilitate.
„Nu cred că împiedică cineva Ministerul Sănătății să schimbe regulile prin care s-au desfășurat lucrurile până acum. Problema este legată de lipsa de asumare. Nu își asumă nimeni nimic și atunci este mult mai simplu să refuz să fac ceva, poate apare un risc, si atunci de să mă acuze pe mine ( n.r ministerul Sănătăţii) și nu fac nimic.
Asta este lucrul care se întâmplă în ultimele trei luni de zile în mod sistematic. Noi cunoaștem foarte bine că acum este o coaliție la putere. Mie mi se pare foarte ciudat că această coaliție nu ia o măsură în ceea ce privește problema de la Ministerul Sănătății”, a afirmat medicul.
Profesorul Alexandru Rafila susține că toată această situație grea pentru toată lumea este dorită de o echipă cu putere decizională de la Ministerul Sănătății. Reprezentantul României la OMS trage un semnal de alarmă cu privire la pasivitatea politicienilor care au puterea să schimbe acest lucruri și totuși nu o fac.
“Cred că este evident pentru toată lumea, pentru Barna, pentru domnul Cioloș, care reprezintă jumătate din acest Guvern, că ceea ce se întâmplă la Ministerul Sănătății reprezintă o problemă.
Problema este de natură politică. Nu înțeleg din ce cauză continua să funcționeze această echipă, sau să nu funcționeze de fapt aceasta echipa de la Ministerul Sănătății și partidele din care provin aceste persoane nu iau o decizie în ceea ce privește Ministerul Sănătății.
Cred ca asta este de fapt problema. Putem să inițiem legi, dar acum discutăm de o chestiune de un ordin de ministru care se poate scrie în câteva ore și se poate aproba imediat. Este mult mai simplu decât o procedură legislativă”, a explicat profesorul Alexandru Rafila la Antena 3.