Meseria de cioban, una dintre cele mai vechi ocupații ale oamenilor, este pe cale de dispariție. Cei care încă mai practică această muncă au primit-o în dar din părinți în părinți și o dau mai departe copiilor pentru că așa consideră că e rânduiala. Iată dacă din cauza salariului ori ba meseria dispare treptat.
Ciobanii și oile lor există pe pământ parcă de când s-a făurit el. Cele două elemente au fost unele centrale în „Miorița”, balada populară care nu va muri nicicând față de meseria de cioban. „Pe-un picior de plai/Pe-o gură de rai/ Iată vin în cale/ Se cobor la vale/ Trei turme de miei/ Cu trei ciobănei”, sună o parte din monumentul neamului nostru. Dar…care ciobănei? Poate retragerea meseriei se datorează și salariului, care nu depășește cu mult remunerația primită de mulți bugetari. Criza forțe de muncă ce se adâncește de la an la an în România face ca găsirea unui cioban, văcar sau a unei persoane care să lucreze în livezi ori în legumicultură să fie imposibilă. Cât despre bani, ei sunt 1.600 și 2.500 de lei salariu net, mâncare și posibil cazare sau țigări.
E dificil de crezut că oamenii nu doresc asemenea loc de muncă, în special în condițiile în care nu se cer studii și, de cele mai multe ori, crescătorii nu cer nici experiență, ci doar disciplină și responsabilitate. Conform Agrointel.ro, în 2017, la întâlnirea crescătorilor de oi Karakul de Botoșani din Moldova, la care a participat și senatorul Lucian Trufin, secretarul Comisiei pentru Agricultură din Senatul României, fermierii i-au cerut parlamentarului să elimine ajutoarele sociale pentru a rezolva această problemă.
„Nu mai avem cu cine lucra, nu mai găsim să angajăm ciobani. Nu le mai dați ajutoare sociale. Stau acasă, merg la crâșmă, au datorii, dar nu vor să vină la muncă pentru că au ajutorul social, mai fac una alta și sunt mulțumiți”, a spus un crescător de oi din Botoșani. Trufin a spus că trebuie regândită partea de acordare a ajutoarelor sociale. „Se impune o regândire în acest domeniu pentru că sunt probleme mari cu forța de muncă”, a menționat oficialul.